Segítségre szorulnak

2023.01.16. 17:30

Az időseknek gondot okozhat eligazodni a virtuális világban

A telefonos szolgáltatásokat kínáló üzletekben manapság a vásárlók gondjait, kérdéseit már nem kezelik. Ezért főleg az egyedül, vagy hozzátartozó nélkül élő idősek elveszettnek érezhetik magukat a felgyorsuló digitális világban. Az egyik nagykanizsai mobiltelefonboltot az elmúlt időszakban a legkülönfélébb problémákkal keresték fel az idősek.

Benedek Bálint

Érintőképernyős telefon, digitális televízió, bizony az időseknek gondot okozhat a kezelésük. Szakony Gyulánénak szerencséje van, a fia igyekszik mindenben segíteni

Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Az üzlet tulajdonosa, Radics Arnold szerint az analóg világban szocializálódott emberek elveszettnek érzik magukat, ha a régi, megszokott telefonjukkal valami történik. Például gyakori történet, hogy a kutya megrágja, főzés közben beleesik a húslevesbe, a felmosóvödörbe, vagy épp leesik az asztalról és széthullik.

- Találkoztunk olyan 80 év feletti hölggyel, akinek az elhasználódott telefonja cserére szorult, de kérte, hogy ugyanazt a csengőhangot állítsuk be, ami a korábbi készüléken volt - mesélte. - Persze ez nem mindig megoldható, ilyenkor tisztelettudóan, türelmesen kell elmagyarázni, hogy bizony másikat kell választani. Az elmúlt időszakban az államilag támogatott készülékcsere program okozott fejtörést sokaknál. Ilyenkor azt gondolják, le kell cserélniük a jól bevált nyomógombos telefonjukat érintőképernyős változatra. Ez nincs így, mivel több millió ilyen telefon van még forgalomban, a hálózat, amit ezek a készülékek használnak, továbbra is elérhető.

Talán a legnagyobb problémát az egyedüllét okozza, az idősek a digitális útvesztőben hamar elvesznek, ezért érdemes szakértőhöz fordulni. Radics Arnold hozzátette: tapasztalataik alapján a legegyszerűbb probléma megoldása is nagy gondot okoz. A jelszó, PIN-kód megjegyzése nemcsak az időseknek, hanem rengeteg ügyfélnek nagy kihívást jelent. Ezért gyakran javasolják, hogy több helyre, akár a receptek, a jegyzetek közé írják fel, akinek van gyermeke, unokája, ossza meg vele, hogy legyen hová fordulni, ha véletlenül elfelejtődik. - Vannak olyan idősek, akik az internetes közösségi oldalakat aktívan, napi rendszerességgel használják, csevegnek, képet töltenek fel, viszont ismerniük kellene a rájuk leselkedő veszélyeket - folytatta Arnold. - Előfordult már, hogy kizárták magukat a saját felületükről és jelszavak nélkül, vagy egy pont erre szakosodott csaló által ellopott profilba nagyon nehéz, vagy lehetetlen visszajutni. Ilyenkor elveszíthetik az ismerőseiket, az értékes beszélgetéseiket, a fotókat, mely ugyancsak sok kellemetlenséget jelent.

Óvva intenek minden felhasználót, hogy az úgynevezett "kamu", nem létező profilok megkeresésére reagáljanak, hiszen a többségük bűnszervezethez köthető, akik beszélgetést kezdeményezve különböző indokokkal próbálnak pénz kicsalni, például gyakran nem létező utazásért pénzt kérnek.

 

Képalá: Érintőképernyős telefon, digitális televízió, bizony az időseknek gondot okozhat a kezelésük. Szakony Gyulánénak szerencséje van, a fia igyekszik mindenben segíteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában