Saját mobilitási program indul

2023.01.15. 20:00

Az Erasmus+ felfüggesztése nem jelent hátrányt a MATE hallgatóinak

Az Erasmus+ felfüggesztéséről megjelent hírekre reagálva a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem úgy határozott: ha ezek a források a jövőben valóban nem állnak rendelkezésre, akkor saját hatáskörben kidolgozza saját nemzetközi mobilitási programját.

Péter B. Árpád

Végzettek öröme tavaly májusban. Prof. Gyuricza Csaba rektor úgy fogalmazott: „a nemzetközi légkör és a nemzetközileg elismert képzés hallgatóink számára nem egy lehetőség, hanem a MATE garanciája képzésük értékére”

Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

A keszthelyi Georgikont is működtető egyetem rektora szerint a hallgatók mobilitáshoz fűződő joga az intézmény számára szent és sérthetetlen, s ha az ehhez szükséges források nem a megszokott módon érkeznek, akkor sem érheti hátrány a jelenlegi, illetve leendő diákjaikat.

Prof. Gyuricza Csaba azt közölte: a MATE „széles nemzetközi kapcsolatrendszerére, ismertségére, elismertségére és forrásaira alapozva megkezdte egy akcióterv előkészítését, hogy az esetlegesen elmaradó Erasmus+ helyett saját nemzetközi mobilitási programot dolgozzon ki”.

A MATE-n jelenleg mintegy hatszáz hallgató és oktató vesz részt külföldi részképzésen, illetve szakmai gyakorlaton, az intézményben pedig 100-nál több országból 2400 külföldi hallgató folytatja felsőfokú tanulmányait.

Pillanatkép a tavalyi ballagásról. A Georgikon hallgatóit a jövőben sem érheti hátrány, mert a MATE külföldi mobilitási programot indít
Fotós: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Az Erasmus+ felfüggesztése kapcsán a rektor leszögezte: „a nemzetközi légkör és a nemzetközileg elismert képzés hallgatóink számára nem egy lehetőség, hanem a MATE garanciája képzésük értékére”.

– Hallgatóink ehhez fűződő érdekét és jogát semmilyen kényszerítő körülmény nem csorbíthatja, ezért intézményünk megkezdte a tárgyalásokat annak érdekében, hogy amennyiben a magyar felsőoktatás számára negatív döntés születik az Erasmus+ ügyében, úgy azonnal át tudja venni a helyét saját nemzetközi mobilitási programunk – szögezte le prof. Gyuricza Csaba.

A rektor hozzátette: a MATE külföldi mobilitási programja továbbra is biztosítani fogja azokat a külföldi részképzési és szakmai gyakorlati lehetőségeket, amelyek eddig megillették a hallgatókat, akik „a szakos tanulmányaikhoz szorosan kötődő kurzusokat, tanegységeket vagy modulokat, illetve szakmai gyakorlatukat továbbra is teljesíthetik külföldön”, és ezt természetesen a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem beszámítja az itthoni tanulmányokba, pontosan úgy, ahogyan eddig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában