Rangos kitüntetés

2023.01.22. 15:30

Átadták a Zala György díjakat Lendván

A muravidéki magyarság legrangosabb kitüntetését, a Zala György-díjat hagyományosan a Magyar Kultúra Napja tiszteletére szervezett ünnepség keretében adják át az arra érdemesítettek számára. Így történt ez 2023-ban is, szombat este, a lendvai Városi Színház- és Hangversenyterembe várták az érdeklődőket.

Gyuricza Ferenc

Az életműdíjas Cár Anna (középen) Vida Törnar Judittól, a Magyar Nemzetségi Művelődési Intézet tanácsának elnökétől vette át a díszoklevelet. A kép hátterében Orbán Dusán, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke Fotó: Gyuricza Ferenc

Ünnepi beszédet Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója mondott. Ebben többek közt kiemelte: nemcsak nemzeti imádságunk, a Himnusz megalkotásának kétszázadik évfordulóját ünnepeljük 2023-ban, de Petőfi Sándor, valamint Madách Imre is két évszázada született. Emellett szólt arról is, hogy a muravidéki magyarság szintén rendelkezik olyan alkotó személyekkel, akik a kultúra terén kimagasló eredményeket értek el. 

Soós Péter a Zala György Díjjal a kezében Fotó: Gyuricza Ferenc 

Ezt követte a díjak átadása. Zala György Kulturális Díjat kiemelkedő közösségszervező tevékenysége elismeréseként Soós Péter, valamint a határon túlra került hetési falvak, s azon belül is elsősorban Zsitkóc közössége, kulturális élete érdekében végzett több évtizedes, fáradhatatlan munkájáért Bacsi László vehetett át. Zala György Életműdíjjal a dobronaki kéttannyelvű általános iskola nyugalmazott pedagógusát, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület korábbi elnökét, Cár Annát tüntették ki, aki már rendelkezik Zala György Kulturális Díjjal is. Különdíjat Bokor Béla, a Pécsi Tudományegyetem címzetes egyetemi tanára, a Határon Túli Magyarságért Alapítvány elnöke, míg elismerő díszoklevelet Andruska Jánosné, a hodosi népdalkör és Orbán Lajosné, a hodosi hímzőkör szakmai vezetője kapott. A kitüntetések átadását közben, illetve azt követően ünnepi műsort is hallhatott a közönség. Ebben Z. Szekeres Ilona versmondó, a hegedűn játszó Pál Laura és édesapja, a zongorista Emil, Setar Lucia gitáros-énekes, valamint a pécsi Mecsek Táncegyüttes és a Tenkes zenekar működött közre.

A Mecsek Táncegyüttes és a Tenkes zenekar műsora Fotó: Gyuricza Ferenc   

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában