Botlatókövek emlékeztetnek

2023.01.25. 13:35

A zsidó családok tragikus történetei

Öt lendvai zsidó család egykori otthona előtt elhelyezett botlatókövek emlékeztetnek arra, hogy a XX. században milyen embertelen körülmények között hajtották végre a világ legborzasztóbb rémtettét, a holokausztot. A botlatókövekhez történetek is társulnak, ezekhez kapcsolódóan nyílt kiállítás kedd este a muravidéki kisváros zsinagógájában.

Gyuricza Ferenc

Boris Hajdinjak a lendvai tárlatbemutatón

Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

A tárlat szemléletes tablókkal, szlovén, magyar és angol nyelven mutatja be az öt család történetét. A holokauszt valójában több lendvai családot érintett, csak 1944. április 26-án 112 személyt gyűjtöttek össze, s hurcoltak el Csáktornyán és Nagykanizsán keresztül Auschwitzba. A városban elhelyezett 19 botlatókővel közülük a Blau, a Pollák-Nádai, a Balkányi, a Schwarz, valamint a Deutsch családok egyes tagjainak állítottak emléket. A köveket 2019-ben és 2022-ben helyezték el egykori otthonaik előtt – emelte ki a kiállítást szervező Galéria és Múzeum igazgatója, Baumgartner Dubravko a megnyitón.

A tárlatról annak rendezője, Boris Hajdinjak, a Zsidó Kulturális Örökségközpont Maribori Zsinagóga igazgatója beszélt. Részletesen ismertette a tablókon bemutatott családok történetét, ennek során szólt arról, hogy milyen szerepet töltöttek be Lendva életében, s természetesen arra is kitért, hogy milyen sors várt rájuk a II. világháború borzalmai között. A már említett, 1944 április 26-án deportált 112 személyből például mindössze nyolcan élték túl a koncentrációs tábort.

A kiállítás folytatásaként a Zsidó Kulturális Örökségközpont a Galéria és Múzeummal egy kiadvány megjelentetését tervezi. A családok történetét könyvben is bemutatnák, amely segítségével akár a botlatókövek helyszínein is megismerhetik az érdeklődők a lendvai zsidó családok tragikus sorsát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában