Statisztika

2023.01.29. 14:00

A KSH közzétette a Zalára vonatkozó számait is – A turizmusban sikeres a megye

Zala megye kitűnik a többi közül az idegenforgalmat tekintve. Ez is kiderül a KSH nemrég közzétett, Fókuszban a megyék című összefoglalójából, amely a 2022-es év első három negyedévének adatait elemzi.

Szabó Judit

Balatoni nyár

A statisztikai hivatal megállapítása szerint július–szeptemberben a megyék többségével ellentétben Zalában több vendégéjszakát töltöttek a vendégek a kereskedelmi szálláshelyeken, mint 2021 azonos időszakában. A megye kereskedelmi szálláshelyein (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken) 2022. I–III. negyedévben 1 millió 942 ezer vendégéjszakát töltöttek a vendégek. A vendégéjszakában mért vendégforgalom 67 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakáét, amelynek értéke alacsony volt a Covid-járvány miatt bevezetett intézkedések következtében.  

A turizmus legélénkebb időszakában, július–szeptemberben a szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma (925 ezer) 3,4 százalékkal meghaladta a 2021. III. negyedévit. Ez a júliusi és augusztusi bővülésnek köszönhető, szeptemberben ugyanis már elmaradt a forgalom nagysága az egy évvel korábbitól.  

A vendégéjszakák többségét (közel héttizedét) a belföldi vendégek töltötték a szálláshelyeken, ezek száma 9,3%-kal csökkent. A külföldivendég-éjszakák száma ezzel szemben 51%-kal emelkedett.  

Július–szeptemberben a külföldi vendégek közül a Németországból érkezők töltötték el a legtöbb éjszakát, őket a Csehországból, a Szlovákiából és az Ausztriából érkezők követték, ugyanúgy, mint egy évvel korábban, csak az utóbbi két küldő ország sorrendje megcserélődött.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában