A karácsonyi időszak vége, a farsang kezdete

2023.01.06. 16:00

A kereszténység számára a vízkeresztnek is jelentősége van

Ha a naptárra nézünk, jól látjuk, január 6-a, vagyis vízkereszt napja van. A keresztény kultúrkörben fontos dátum jelentőségéről Gyanó Szilvia, a nagykanizsai Thúry György Múzeum néprajzos-főmuzeológusa beszélt.

Benedek Bálint

Háromkirályok csillaga Pogányszentpéterről

Fotó: Hohl Zoltán

- A nyugati egyházban a karácsonyi időszak vége, a farsang kezdete, de fontos tudni, hogy az ortodox kalendáriumban ekkor van karácsony - mondta. - Jézus megkeresztelkedésének emléknapja is, mely összefügg a vízszentelés hagyományával. A templomokban megáldott szentelt víz fontos a katolikus otthonokban: halálesetkor, betegség vagy rontás esetén, vagy bármilyen különleges alkalomkor használatos. A keleti egyház hívei ilyenkor tavakhoz, folyókhoz mennek, a katolikus egyház a templomban áldja meg a vizet. Házszentelés is szokásos e napon, mely során a pap szenteltvízzel meghinti az otthonokat. Erre gyakran a szemöldökfára vagy ajtókeretre írt G(áspár), M(enyhért), B(oldizsár) betű emlékeztet, az aktuális évszámmal kiegészítve, például idén ez 20-G+M+B-23 lesz.

Hozzátette: vízkeresztkor emlékezünk meg a háromkirályokról, más néven napkeleti bölcsekről, akik ajándékokkal látogatták meg a kis Jézust. A bibliai eseményt felelevenítő dramatikus népszokás a háromkirályjárás, melynek régi tárgyi emlékei például a koronát jelképező papírsüveg és a kitolható szerkezetre erősített csillag. A Thúry György Múzeumban őriznek egy „háromkirályok csillagát”, amit egykor Kerecsényi Edit gyűjtött a szomszédos somogyi Pogányszentpéteren.

- Karácsony másnapjától vízkeresztig Keszthelyen is jártak a háromkirályok. Sági János leírása alapján serdületlenebb fiúkból álló 4-5 fős „banda" kóborolta be a várost - folytatta Gyanó Szilvia. - Az egyik fiú a „csillagot" vitte: a gömbölyű transzparentet egy kinyújtható készségre helyezték. A transzparentre csillag, hold és üstökös alakzatot ragasztottak. A csillagvivőt némelyik banda angyalnak nevezte. Az angyal a kabátján kívül inget vett föl. A második fiú a szerecseny király: bekormozta az arcát, orrára, sokszor fülére rézkarikákat erősített. A harmadik fiú a Heródes. Fakardot hordtak és cukorsüveg alakú, cifrázott papírsüveg volt a fejükön. A Háromkirályok napján kezdetű éneket énekelték, a csillagot kinyújtották, a kardokat fölébe hajtották, akkor, amikor ahhoz a részhez értek, hogy „Szép jelen, szép csillag…”

Fontos tradíció még, hogy vízkeresztkor bontjuk le a karácsonyfát. Gyanó Szilvia családjában is ilyenkor bontották le a karácsonyi asztallal együtt, a rajta elhelyezett magokat ilyenkor kell odaadni az állatoknak, hogy egészségesek legyenek. A karácsonyi aprópénzt is ilyenkor viszik el a templomba, hogy mindig legyen pénz a háznál. Aki karácsonykor búzát ültetett, annak ma kell a tyúkok elé tenni, hogy majd jobban tojjanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában