80. évforduló

2023.01.13. 17:01

"A Don csakis néma lehet és fagyos" - megemlékezés Nagykanizsán

Nagykanizsán a Hadirokkantak Hadiözvegyek és Hadiárvák Országos Nemzeti Szövetsége nagykanizsai hadigondozottak klubja és a Zala Vármegyei Honvéd Hagyományőrző Egyesület pénteken a doni áttörés 80. évfordulója alkalmából megemlékezést szervezett a Tripammer utcai köztemetőbe.

Benedek Bálint

Balogh László polgármester a megemlékezésen

Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Az emlékezőket Gerencsér József, a hadigondozott klub elnöke köszöntötte. Beszédében elmondta: a doni áttörésnél 100 ezer magyar katona halt hősi halált. A hadigondozottak számára fontos a főhajtás, hiszen ugyanennyi hadiárva van az országban, ők az édesapjukat veszítették el. Sokan nem is ismerték azt, akitől fogantak, vagy talán csak néhányszor láthatták. Ezért gyűlnek össze minden évben, amíg csak lehet, s emlékeznek a hősökre.

Hasonlóan vélekedett Balogh László polgármester is, aki szerint a Don-kanyarnál történt események egy egész nemzedéknyi fiatal életét vették el vagy tették véglegesen tönkre családjaikkal egyetemben.

- A magyar ember, a magyar nemzet számára a Don csakis néma lehet és fagyos - folytatta. - A Don-kanyarban a szovjet Vörös Hadsereg a mínusz 30 Celsius-fokos hidegben túlerővel támadást indított a 200 ezer fős 2. magyar hadsereg ellen, melyből több mint 100 ezer magyar fiatal vesztette életét. A tankokkal szemben árván ott álló katonáknak az embertelen és idegen világban esélye sem volt a megszabott küldetésre, de még a túlélésre is alig. Mégis helyt álltak, az utolsó csepp vérükig, mert ezt kívánta tőlük a becsület, ezt kívánta a hazaszeretet. A folyóhoz az elsők közt megérkezett és a végsőkig kitartó 10 ezer zalai honvéd közül is mintegy hétezren estek el.

A honvéd hagyományőrzők képviseletében az elnök, Poprádi Zoltán nyugállományú ezredes méltatta a katonák helytállását, akik, véleménye szerint, a magyar nemzetért haltak meg.

Ezután a résztvevők elhelyezték a koszorúkat és gyertyákat gyújtottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában