Önkormányzat

2022.12.06. 11:28

Zalaszentgróton csak a telekadót emelik

Döntött a helyi adók jövő évi mértékéről az önkormányzat, miután a törvényi szabályozás már lehetővé tette az emelést. Új adónemet nem vezetnek be, és csak a telekadó mértékét növelik.

Zalai Hírlap

Forrás: pexels

A városban helyi iparűzési adót, építményadót, telekadót és idegenforgalmi adót szednek, ezeken kívül a magánszemélyek kommunális adóját vezették be. Az önkormányzatnak jelentős bevételi forrását képezik a helyi adók, mérlegelve azonban a gazdaság teljesítőképességét, a lakosságot érintő inflációs terheket és a rezsiköltségek emelkedését, az adónemek közül csak a telekadót emelik jövő év elejétől.

Az építményadó, amely elsősorban a nem helyi lakosok ingatlanait, valamint a vállalkozásokat érinti, nem változik. A mértéke lakás esetén négyzetméterenként évi 500 forint, nem lakás célú épületeknél 300 forint marad.

A telekadó elsősorban a termálfürdő melletti, mezőgazdasági művelés alatt nem álló területeket érinti, s lényegében a beépítetlenséget adóztatják. A mértéke tíz éve változatlan, azért is döntöttek az emelése mellett. Az érintetteknek eddig évente 40, 50 vagy 80 forintot kellett fizetni négyzetméterenként, a telek övezeti besorolásától függően. Az összegek 70, 80, illetve 110 forintra emelkednek (a törvényi maximum 200 forint).

A magánszemélyek kommunális adója jelenleg adótárgyanként, illetve lakásbérleti jogonként 9000 forint évente Zalaszentgróton. Mentességet élveznek azok, akik építményadó fizetésére kötelezettek. A kommunális adó elsősorban a helyi lakosságot érinti, emelését a jelenlegi gazdasági helyzetben nem javasolta a polgármester, így jövőre is 9000 forint marad.

Az idegenforgalmi adó sem változik, marad fejenként 250 forint minden megkezdett vendégéjszaka után.

Az iparűzési adó a legnagyobb helyi bevételt jelentő adónem. Mértéke az önkormányzat illetékességi területén végzett vállalkozási tevékenység esetében az adóalap 2 százaléka, ez a törvényi felső határ, ez marad érvényben jövőre is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában