Január 6-ig látható

2022.12.07. 10:30

Elkészült a nemzet Betleheme – Zalai fafaragókat is felkért az MMA Népművészeti tagozata

Advent első vasárnapján adták át a nemzet Betlehemét az Országház melletti Kossuth Téren, amit vízkeresztig nézhetnek meg az érdeklődők. Az építmény haranglába és több figurája zalai fafaragók keze munkáját dicséri.

Mozsár Eszter

A nemzet Betleheme a Kossuth téren látható

Fotó: Zalai Hírlap

Az ünnepségen Jakab István, a Magyar Országgyűlés alelnöke adta át a Jézus születésének misztériumát bemutató installációt, ami a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) népművészeti tagozatának felkérésére 34 Kárpát-medencei település fafaragója önkéntes munkájával és 64 népművészeti egyesület összefogásával készült el.

Bereczky Csaba is részt vett az ünnepségen

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára az ünnepségen felidézte, három éve a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kisgyőrben fogalmazódott meg az az elképzelés, hogy anyaországi és határon túli művészek összefogásából létrehozzák a nemzet Betlehemét. Mint mondta, nem véletlenül a bükkaljai községben született meg az ötlet, ugyanis a település nevezetes fából faragott köztéri szobrairól, egyebek mellett Közép-Európa legnagyobb szabadtéri Betleheméről, az életfát formáló falukapujáról, valamint a magyar államiság, a nemzeti összefogás egyik legfontosabb jelképét megelevenítő Szent Korona kilátójáról.

 

A nemzet Betlehemének különböző részeit a felvidéki Várhosszúrét, az erdélyi Mezőbergenye és Gyergyószárhegy, valamint Budapest, Dédestapolcsány, Kisgyőr, Mátészalka, Pécs, Nádudvar, Vásárosnamény és Zala megye - Keszthely, Cserszegtomaj, Gyenesdiás, Vonyarcvashegy és Letenye - fafaragó művészei készítették el. A haranglábat a Goldmark Károly Művelődési Központban működő Keszthelyi Fafaragó Kör állította össze.

- Nagyon szépen köszönöm Kékedi Lászlónak, az MMA Népművészeti tagozat vezetőjének a felkérést, hogy e nemes feladattal megbízott minket – mondta a zalai munkát szervező és vezető Bereczky Csaba fafaragó, a Népművészet Mestere, aki egyébként 2014-től a Magyar Művészeti Akadémia nem akadémikus köztestületi, 2019-től pedig levelező tagja. - 2019-ben kezdtük el a munkát a Kárpát-medencei alkotóközösségekkel együtt. A mi feladatunk a harangláb elkészítése volt, amit én terveztem. Az alkotó kör tagjaival - Angyal Péter, Burucs Szabolcs, Csillag József, Edvi Gyula, Kiss Csaba, Kovács Zoltán, Simon József és Szabó Elemérnek - nekiálltunk a munkának. A cserszegtomaji műhelyemben előkészítettük az anyagot, legyártottuk a zsindelyt, majd egy keszthelyi tábor keretében felépítettük a haranglábat. Közben a fafaragó körön kívül bevontuk a letenyei Boa Endrét és a vonyarcvashegyi Major Lajost, akik a figurális szobrászatban jártasak. Ők összesen három pásztorfigurát faragtak ki. Amikor végeztünk, egy kamion elvitte az összes darabot Kisgyőrbe, ahol én közreműködtem az egész Betlehem összeállításában, Endre pedig ott helyben elkészítette József szobrát. Az istálló Erdélyben készült, a haranglábba a harangot egy felvidéki mester öntötte. Az installációban látható még a Népművészek Országos Szövetsége tagjainak, azaz mind a 64 egyesületnek az általuk összeállított tárgyegyüttese egy nagy szánkóban. Mindent összegezve, ez tényleg egy hazai és határon túli összefogás volt, s jómagam is részt vettem az átadó ünnepségen. Felemelő érzés volt élőben látni alkotásunkat, gratulálok és köszönöm minden alkotó társamnak a remek együttműködést – mondta el Bereczky Csaba.

A nemzet betlehemét január 6-ig, azaz vízkeresztig nézhetik meg az érdeklődők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában