Idén nyolcan vehették át az elismerést

2022.12.13. 13:46

Tölgyesné Kovács Katalin Rátz Tanár Úr Életműdíjat kapott

December 12-én, hétfőn már 22. alkalommal adták át a természettudományos tárgyakat oktató pedagógusoknak járó Rátz Tanár Úr Életműdíjat a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében. Idén nyolc tanár kapta meg az elismerést, köztük Tölgyesné Kovács Katalin, a Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium nyugalmazott tanára.

Arany Horváth Zsuzsa

A tanári hivatásnak szentelt négy évtized alatt végig a Zrínyi-gimnázium maradt a fő munkahelye Tölgyesné Kovács Katalinnak

Forrás: Magyar Természettudományos Oktatásért Alapítvány

Tölgyesné Kovács Katalin a szegedi egyetemen töltött öt év után került vissza alma materébe pályakezdő, biológia–kémia szakos pedagógusként. A tanári hivatásnak szentelt négy évtizede alatt végig a Zrínyi-gimnázium maradt a fő munkahelye, olvasható a díjat kezelő Magyar Természettudományos Oktatásért Alapítvány laudációjában. Évtizedeken át nyugdíjazásáig vezetője volt az iskola biológia–kémia munkaközösségének. Azon kevesek közé tartozik, akik mindkét tárgyuk tanítását kimagasló módon végezték egész pályafutásuk alatt. Ezt támasztja alá tehetséggondozó tevékenysége, hiszen kémia- és biológiaversenyek széles spektrumán értek el országos szinten is szép eredményeket tanítványai. Számos diákja választotta az orvosi, állatorvosi, gyógyszerészi, a természettudományos (biológus, vegyész), a műszaki (mérnöki), illetve a tanári pályát.  A Zrínyi-gimnáziumban működő Arany János Tehetséggondozó Program révén folyamatosan részese volt a hátrányos helyzetű zalai tanulók kémia- és biológiatanításának. Megyei szaktanácsadóként mindig nagy gondot fordított saját képzésére, valamint kollégái ismereteinek bővítésére. Számos alkalommal tartott előadást, illetve publikált, feladatgyűjtemények szerzője, illetve kiadványok lektora. Közel egy évtizeden át a felsőoktatásban is részt vett óraadó tanárként. Szervezője és lebonyolítója megyei szinten meghirdetett tanfolyamoknak, amelyen a kémiából érettségizők a szóbelin előforduló kísérleteket tekinthetik meg, gyakorolhatják.

Kiváló és eredményes tanári tevékenységét minősíti számos díj: 1997-ben Kitaibel Pál-emlékplakett, 2012-ben Móra János-díj, 2013-ban a Gimnázium Legsikeresebb Tanára-díj,  2014-ben MOL Tehetséggondozásért-díj,  2014-ben Bonis Bona-díj, 2017-ben Hevesy György-díj, 2020-ban Zrínyi-emlékérem,  2021-ben Pedagógus Szolgálati Emlékérem. 

A tanárnővel később interjút készítünk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában