Az ünnep ízei, díszei és helyszínei

2022.12.11. 07:00

Nincs karácsony szaloncukor nélkül

Kézzel készített vagy tömeggyártott szaloncukor? Friss vagy mirelit hal? Igazi vagy műfenyő? Otthon karácsonyozni vagy elutazni? Ennek jártunk utána.

Korosa Titanilla, Gyuricza Ferenc, Pásztor András, Péter B. Árpád

Kovács Eszter szaloncukrot és habcsókot is készít az ünnepekre

Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

A szaloncukor a karácsony meghatározó kelléke, évtizedek óta elengedhetetlen édessége az ünnepnek. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint évente közel 3500 tonnát vásárolnak belőle a magyar fogyasztók, több mint 7 milliárd forint értékben. Az üzletekben a karácsonyt megelőző hetekben már elérhetők a különféle ízesítésű szaloncukrok. Az utóbbi években egyre többen keresik a minőséget. Idén ezek kilós átlagára 10 ezer forint körül alakul. Persze ennél olcsóbban is vásárolhatunk szaloncukrot, főleg, ha figyeljük az akciókat, vagy belefutunk egy-egy internetes készletkisöprésbe. Az árak márkánként eltérőek, 300 grammos kiszerelést találunk már 1300 forintért is, a legtöbb viszont 2500 és 3500 forint között, fölött van, ami 7-9000 forint kilós átlagárat jelent. Aki nem elégszik meg a hagyományos fajtákkal, talál a piacon vegán, paleo és bio szaloncukrot is. Ezen extraságok közt akad olyan, melynek 100 grammos kiszerelése 2000 forint. Egy magyar háztartás évente körülbelül egykilónyi szaloncukrot vásárol, a legkedveltebb a zselés, a marcipános, a kókuszos, a karamellás és a csokis.

Egyes cukrászdákban kézműves szaloncukrot is készítenek az ünnepekre. Kovács Eszter, a lenti Desszert Művek tulajdonosa háromféle édességet ajánl idén: narancsos-gesztenyéset étcsokiba mártva, cukormentesen, valamint mákos-marcipánosat szilvával, illetve ruby csokis-kókuszos szaloncukrot mandulával. Mindegyik más ízélmény, mint a nagyüzemben gyártottak, ám mivel adalékmentesek, csak rövidebb ideig tárolhatók el.

A kézzel, jó minőségű alapanyagokból készített szaloncukor sem olcsó, de ezeket nem is a fára felakasztani veszik, hanem díszdobozban ajándékba. Kovács Eszter termékei kézműves csomagolásba kerülnek, a cukrok színes papírja retró hangulatot, a 40-es korosztály gyerekkorát idézi.

Lesz hal karácsonykor

Bár az utóbbi években lassú ütemben, de folyamatosan nőtt az éves halfogyasztás, s annak több mint a harmada továbbra is az esztendő végére, azaz a téli ünnepkör idejére esik. Többek közt ez derül ki a halgazdasághoz köthető szakmai szervezetek, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet, a Magyar Országos Horgász Szövetség és a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt., valamint az Agrárminisztérium által közzétett összegző, elemző jelentésekből. A MAHAL októberben, az őszi halászatok megkezdése idején jelezte már, hogy a megemelkedett takarmányárak, illetve az elszállt energiaárak miatt nehéz helyzetbe került, ráadásul az aszály által még tovább sújtott halászati ágazat egyik fő feladata a karácsonyi halellátás biztosítása, s e tekintetben nem is lesz probléma, ám jelentős, akár negyvenszázalékos árnövekedéssel kell számolniuk a fogyasztóknak. A magyarországi piac zökkenőmentes kiszolgálása érdekében a halgazdaságok önkéntes exportcsökkentést vállaltak, vagyis a korábban megszokott 18-20 százalék helyett ezúttal csak 10 százaléka kerül külföldre a hazánkban nevelt, jó minőségű halnak.

A Tógazda Zrt. friss halat kínáló teherautója Zalaegerszegen, tavaly
Forrás: ZH-archívum

Magyarországon a halfogyasztás éves mennyisége továbbra is jelentős elmaradást mutat az Európai Unió átlagához képest. Míg utóbbi több mint 20 kilogramm/főt tesz ki, addig hazánkban alig éri el a 6,5 kilogramm/főt. A halgazdaságok és az Agrárminisztérium szándéka ennek javítása, ezért azt fogalmazták meg célként, hogy minimum heti egy alkalommal kerüljön – lehetőség szerint hazai – halból készült étel a fogyasztók asztalára. A halfogyasztás a téli ünnepkör idején, karácsonykor a legerőteljesebb, ilyenkor esszük meg a teljes mennyiség több mint harmadát. Karácsonykor a ponty a legkedveltebb halfaj, de az afrikai harcsát is keresik a hazai fogyasztók. Azt a szürkeharcsa, a süllő és a busa követi.

Igazi kontra mű

Karácsonyfát állítani idén sem olcsó mulatság, legyen szó élő vagy műfenyőről. Utóbbiak szinte minden árkategóriában találhatók, a 3 ezertől a 90 ezer forintosig. Az emberek zöme azonban még mindig ragaszkodik az igazi fenyőhöz, melynek jellegzetes illata belengi a szobát karácsony környékén.

A megye déli szegletében található talán az ország legnagyobb fenyőfakontingense, Liszó, Nemespátró, Belezna és Surd környékén legalább egy-másfél millió fenyőt nevelnek a helyi gazdák. Kanász János, Surd polgármestere szerint idén kicsit elhúzódott a kitermelés, a kereskedők ugyanis sokáig kivártak az infláció okozta bizonytalanság miatt.

– Lassan a végéhez közeledik a kitermelés, ebben az évben jellemzően hazai kereskedők vásárolták fel a helyi fenyőállomány zömét, illetve sokan döntöttek úgy a környéken, hogy maguk értékesítik a fenyőt a fővárosban – árulta el a polgármester, aki szerint még mindig a Nordmann-fenyő a legkeresettebb fajta, ennek levele ugyanis a meleg szobában sem hullik. – Úgy saccolom, a Nordmann-fenyő méterét idén 5 ezer forint körül lövik be az árusok, míg az ezüstfenyőét 3500 forintért, a lucfenyőét pedig 2500 forintért lehet megvásárolni. Ennél olcsóbban nem lehet karácsonyfához jutni, de azt hiszem, ezen nem spórolnak az emberek.

A végéhez közeledik a fenyőfa-kitermelés Dél-Zalában
Fotós: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A polgármester szavait támasztják alá a Zalaerdő Zrt. árai is. A társaság – a hagyományoknak megfelelően – december 15-től 24-ig tartja karácsonyfavásárát központi telephelyén, Nagykanizsán. Mint az honlapján is olvasható, a Nordmann-fenyő méterét 5 ezerért, az ezüstfenyőt 3 ezerért, az erdei és a lucfenyőt 2500 forintért lehet majd megvenni.

Megtelnek a szállodák

Hévíz turizmusában a kifejezetten eredményes nyarat kiváló ősz követte – bocsátotta előre Pálffy Tamás, a turisztikai nonprofit kft. igazgatója, vagyis a szállodák 70 százalék feletti kihasználtsággal működtek. Ez annak is köszönhető, hogy a város hoteleibe visszatértek a német egészségturisztikai csoportok, megérkeztek az osztrák vendégek, s az előző évekhez képest jelentősen nőtt a cseh és a szlovák látogatók száma is, „ami biztató a jövőre nézve, hiszen egyre több célpiacunk ismét működik”, szögezte le a szakember. A magánszálláshelyek forgalma ugyanakkor visszafogottabb volt, ami annak tudható be, hogy az alacsonyabb jövedelmű célcsoportok esetében csökkent az utazásra szánt forrás.

Pálffy Tamás: A vendégéjszakák száma idén megközelítheti az egymilliót Hévízen
Fotós: Berta-Tóth Manuela

– Jól látszik, hogy a foglalás 1-2 héttel, de sok esetben csak 1-2 nappal előzi meg az utazást, ami a szolgáltatók számára komoly problémát jelent, hiszen így a szállodák s a vendéglátóhelyek nehezen tudnak tervezni, akár nyersanyaggal, akár munkaerővel – folytatta Pálffy Tamás. – Az energiaárak növekedése miatt pedig a magasabb árbevétel nem feltétlenül jelent nagyobb nyereséget, sőt… Mindenesetre a kereskedelmi szálláshelyek a korábbiakhoz képest 20 százalékkal növelt áron tudták eladni a szobáikat, azonban ez nem ellensúlyozza a megnövekedett költségeket.

A karácsony és a szilveszter kifejezetten jónak ígérkezik Hévízen, a nagyobb szállodák szinte telt házzal működnek majd, fogadva kül- és belföldi látogatókat egyaránt. Az igazgató kiemelte: a városba visszatértek a külhoni turisták, ami azt is eredményezheti, hogy a vendégéjszakaszám idén megközelítheti az egymilliót.

– Sőt, már vannak olyan csoportok, amelyek jövő tavaszra, illetve őszre is foglaltak, ez alapot teremt a sikeres folytatásra – mondta Pálffy Tamás, emlékeztetve: 2019ben 1,2 millió felett volt a vendégéjszakák száma a városban, ami a következő évben megfeleződött, de azóta folyamatos a visszaépülés, és jövőre ismét egymillió éj felett teljesíthet Hévíz turizmusa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában