A kereskedő engedékeny is lehet

2022.12.30. 18:30

Mit tehetünk, ha nem tetszik az ajándék?

Termékhiba, sokadik darab vagy nem megfelelő méret. Általában emiatt keresik fel az üzleteket csere reményében a vásárlók, illetve a megajándékozottak.

Mozsár Eszter

Az ünnepek közt van idő játszani, ilyenkor a baráti társaságok, családok körében nagyon közkedvelt a puzzle

Fotó: Mozsár Eszter

Javításra, cserére, végső esetben pedig visszafizetésre kötelezi a jogszabály a kereskedőt, ha sérült, műszaki hibás terméket visznek vissza. Ha igényünket nem az előírásoknak megfelelően kezelik, a fogyasztóvédelmi hatósághoz érdemes fordulni vagy a békéltető testületi eljárást célszerű igénybe venni. A vásárlásról kapott nyugtát, blokkot minden esetben őrizzük meg. 

 Ha webáruházban vásároltunk, akkor a jótállási, szavatossági igények intézése mellett az átvételtől számított 14 napon belül kötelesek a hibátlan árucikket visszavenni, indoklás nélkül. Minőségi kifogás hiányában az üzletben személyesen vásárolt termékeknél jogszabály nem kötelező a visszavásárlás. 

A zalaegerszegi Kossuth utcai játékboltban azonban rugalmasak, szinte minden indokkal cserélnek. 

- Kis bolt vagyunk, ismerjük vevőinket, emlékszünk, hogy ki mit vásárolt – tájékoztatta lapunkat Szép Róbert üzlettulajdonos. - Természetesen azonnal, kérdés nélkül cserélünk, amikor meghibásodott, nem működő játékot hoznak vissza. Ha nincs helyette ugyanolyan, akkor másikat ajánlunk vagy utalvány ellenében fél éven belül levásárolható a hibás termék. Általában az elektronikát tartalmazó termékek, azaz a távirányítós vagy zenélő játékok hibásodhatnak meg. Szerencsére kevés ilyen termékkel találkoznak a vevők, ugyanis húsz év tapasztalata után már nagyon jól tudjuk, hogy melyik gyártótól, cégtől szerezzük be az árut. Az ünnepek között egyébként még nagy a forgalom, ilyenkor még együtt vannak a családok, baráti társaságok. Nagy sláger ilyenkor a kártya,  a puzzle és a társasjáték – mondta a tulajdonos.

Jellemzően az elektronikát tartalmazó játékok hibásodhatnak meg 
Fotós: Mozsár Eszter

Igazán könnyű helyzetben vannak, akik karácsonyi ajándékként olvasnivalót kaptak és a cserén gondolkodnak. Ez derült ki a Líra zalaegerszegi könyvesboltjában, ahol az üzletvezető, Dervalicsné Tóth Szilva érdeklődésünkre elárulta, a cserére vonatkozó 8 napos határidőtől eltérően a decemberben vásárolt köteteket január végéig lehet bevinni és másik könyvre cserélni. Ráadásul bármelyik lírás boltban kérhető a könyv cseréje, ha blokkal tudják igazolni, hogy a Líra hálózatában vásárolták. Persze feltétel az is, hogy a portéka hibátlan állapotú legyen. Az elmúlt napokban csak néhányan tértek be ilyen kéréssel, árulta el a Kossuth utcai Zala Líra Könyvesbolt vezetője. Ilyen esetben a kötet értékét beszámítják a cserébe, tehát pénz nem jár vissza, tette hozzá. 

A nem megfelelő karácsonyi ajándékok cseréjének lehetőségeire hívja fel a figyelmet az Ecommerce Hungary Egyesület
A legtöbb webáruháznál egyszerű és ingyenes a termékvisszaküldés, de számos üzlet is lehetőséget biztosít a vásárlóknak arra, hogy akkor is visszavigyék karácsonyi ajándékot, ha nem hibás - hívta fel a figyelmet az Ecommerce Hungary Egyesület szerdai közleményében.
A magyarországi elektronikus kereskedelem fejlődését segítő szervezet kiemelte: online vásárlás esetén a vevőt 14 napon belül indokolás nélküli elállási jog illeti meg, amely nem köthető feltételekhez, például az eredeti csomagolás meglétéhez. A kereskedőnek a vételárat és a szállítási díjat is meg kell térítenie a termék visszajuttatását követő 14 napon belül.
A visszaküldés oka bármi lehet, ugyanakkor ez a lehetőség egyes termékekre nem vonatkozik, például a gyorsan romló élelmiszerekre, a kibontott csomagolású elektronikai eszközökre vagy a letöltött programokra - jelezte az egyesület.
A vásárlás előtti tájékozódás fontossága mellett a megrendelés után is lényeges az informálódás, sok e-kereskedő ugyanis a törvényi előírásnál kedvezőbb lehetőségeket biztosít - hangsúlyozta az Ecommerce Hungary.
Az üzletben vásárolt termékeknél kizárólag az áru hibája esetén kötelező a csere vagy az ár visszatérítése, de sok üzletben van lehetőség arra, hogy a vevők bizonyos időn belül, a bizonylatot felmutatva visszavigyék a nem megfelelő karácsonyi ajándékot - tették hozzá.

Arról is szólt, hogy a korábbi évekhez hasonló képet mutatott a forgalom forintban mért bevételi oldala, de a vásárlók száma némileg csökkent. Azaz, nem költünk kisebb összeget az olvasnivalókra, de ebből már kevesebb kötetre futja, hiszen háromezer forint alatt szinte semmi se kapható. A szépirodalom 5-6 ezer forinttól indul, a fűzött kicsit olcsóbb, a kemény borításúért viszont már mélyebben kell a zsebbe nyúlni. A bolti forgalmon az is érződik, hogy egyre többen térnek át az internetes rendelésre, mondta el az üzletvezető. Magyarázatként hozzáfűzte, ez számukra csak akkor jelent eladást, ha a könyvet a bolti átvételre kéri a vevő, és a készletükből tudják kiszolgálni. 

Korábbi cikkeink a témában:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában