Eco Bridge projekt

2022.12.13. 16:45

Látogatóközpontot avattak Letenyén

Az európai uniós horvát-magyar Interreg program keretében megvalósult Eco Bridge projekt legjelentősebb magyarországi beruházása volt a letenyei Madárvilág Ökocentrum kialakítása.

Gyuricza Ferenc

Cseresnyés Péter, a térség országgyűlési képviselője (balról), Farkas Szilárd letenyei és Ljerka Cividini csáktornyai polgármester, valamint dr. Szűcs Márton titkárságvezető

Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

A dél-zalai kisváros látogatóközpontjának avatóünnepségét kedden tartották, a teljesen megújult, s ezáltal új funkciót is kapott épületet Cseresnyés Péter, a térség országgyűlési képviselője, Farkas Szilárd letenyei és Ljerka Cividini csáktornyai polgármester, valamint dr. Szűcs Márton, a horvát-magyar Interreg program közös titkárságának vezetője adta át. 

Az eseményen a horvát-magyar Interreg program eredményeit dr. Szűcs Márton, míg az Eco Bridge programot Vinhoffer Judit projektmenedzser ismertette. Utóbbi elmondta: a projekt az ökológiai sokféleség helyreállítását, a helyi ökoszisztéma, a tájak stabilitása, valamint az őshonos fajok – különös tekintettel a madarak – élőhelyeinek megvédését tűzte ki célul a horvátországi Muraköz és Zala megye határterületén. A pandémiás időszak miatt időben kibővített, 28 hónapon át tartó program teljes költségvetése több mint 1,3 millió euró volt, ebből 85 százalékot, vagyis 1,16 millió eurót tett ki az európai uniós támogatás, amihez Magyarországon 10 százalékos nemzeti társfinanszírozás is társult.  

A zárókonferencia megnyitóján – még a Madárvilág Ökocentrum ünnepélyes átadója előtt – elsőként a házigazda polgármester mondott köszöntőt. Farkas Szilárd örömét fejezte ki amiatt, hogy Letenye városa ismét egy sikeres nemzetközi projektben vehetett részt, majd arról beszélt, hogy hamarosan „még erőteljesebben nyílnak meg a kapuk a hasonló együttműködések előtt”, hiszen Horvátország schengeni övezethez való csatlakozása könnyebbé teszi az átjárást a két ország között. 
A projekt vezető partnere Csáktornya városa volt. A horvát település polgármestere, Ljerka Cividini kiemelte: náluk a program egyik legjelentősebb eredménye a Zrínyi park felújítása volt. A csáktornyaiak büszkék arra, hogy a város központjában egy nagy kiterjedésű park található. Ljerka Cividini szerint ez óriási érték, amit meg kell őrizni és fenntartani, az Eco Bridge projekt egyik célja éppen ez volt. Cseresnyés Péter, a térség országgyűlési képviselője a turisztikai-idegenforgalmi lehetőségeket emelte ki. Emlékeztetett rá, néhány éve részben azért is indult el a Mura program, hogy az érintetlen természeti környezettel rendelkező, de az ország turisztikai térképén korábban nem szereplő Dél-Zala újabb esélyt kapjon a gazdaságfejlesztésre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában