Elektronikai eszközök távoli irányítását teszi lehetővé

2022.12.07. 17:30

KNX termet adtak át a ZSzC Széchenyi István Technikumában

Az elektronikai berendezések távoli irányítását modellező KNX termet adták szerdán délután a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Széchenyi István Technikumában. A 61 millió forintos szakmai fejlesztés megvalósulása mellett zajlik a középiskola 686 milliós felújítása is.

Arany Horváth Zsuzsa

A diákok bemutatták a rendszer működését, mögöttük Szabó Károly, Némethyné Lövey Zsuzsanna, Balaicz Zoltán, Vizlendvai László, Kummer Zoltán

Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

 Az új szakképzési rendszerben 2024-ben indul az ötödéven az épületinformatikai, épületautomatizálási technikus képzés, amelynek oktatásában nélkülözhetetlen lesz a Széchenyiben mostantól rendelkezésre álló  technológia. Ez a változás és a megrendelői igények tették szükségessé a villamos épületautomatizálási terem kialakítását. Erről az átadás során Némethyné Lövey Zsuzsanna igazgató mellett szólt a terem megvalósulásában nagy szerepet vállaló Legrand Zrt. oktatási igazgatója, Kummer Zoltán, valamint Balaicz Zoltán polgármester és a szakképzési centrum vezetői, Szabó Károly kancellár és Vizlendvai László főigazgató. 

A Magyarországon egyedülálló termet az udvari volt raktárépületben alakították ki, az épület belsőépítészeti átalakítását külső vállalkozó végezte, s már a felszerelés beüzemelésében, az eszközök beprogramozásában is részt vehettek a diákok, mondta Kummer Zoltán. A villamos terveket és megvalósulási képeket a Legrand Zrt. bocsátotta rendelkezésre, a felújításban részt vettek az erősáramú elektrotechnikus, villanyszerelő szakképzésben részt vevő felnőtt tanulók és oktatók. A tanulókat négy, nemzetközi akkreditált szakképesítéssel rendelkező tanár segíti, ilyen végzettséggel mindössze 90 fő rendelkezik hazánkban, közülük húsz tanár. Szabó Károly kancellár jelezte, a centrum kötelessége a korszerű tudás megszerzéséhez szükséges infrastruktúra biztosítása, s ez a terem országos szakmai továbbképzések szervezésének a helyszíne lehet a jövőben. Az iskola korszerű oktatási szerkezetének bizonyítéka az, hogy egyre több továbbtanuló választja ezt az intézményt.  Az igazgató kiemelte Császár Marianna és Kurucz Gyula oktatók munkáját, a KNX panelek és a NETATMO rendszerrel kialakított Okosház rendszer működését Petrics István, a villamos munkaközösség vezetője mutatta be a vendégeknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában