Meghívás, felelősség és öröm

2022.12.19. 06:50

Érseki előadás a szinodális egyházról, gondolatról Hévízen

A szinodális egyházról tartott telt házas előadást – a Teológiai szabadegyetem keretében – dr. Udvardy György veszprémi érsek a hévízi plébánia nagytermében.

Péter B. Árpád

Az előadás kezdetén Kiss László hévízi esperes-plébános és dr. Udvardy György veszprémi érsek

Fotó: Péter B. Árpád

A főpásztor lapunk kérdésére elöljáróban arról beszélt: „Ferenc pápa buzdít bennünket arra, hogy egyházunk életében szinodális módon vegyünk részt”.

– Ez azt jelenti, hogy együttjárva, együtthaladva, összeadva mindazt, akik és amik vagyunk – folytatta dr. Udvardy György. – Vagyis figyeljünk egyházunk tanítására, az imádságra, a Szentlélek útmutatására, s mindezek segítségével osszuk meg hitünk örömét és beszéljünk is erről, illetve feladatainkról. Ebben a folyamatban már számos beszélgetésben vettem részt, és szinte egyöntetűen azt hangsúlyozták a jelenlévők: milyen jó, hogy ilyen gazdag a hitünk és tudunk erről szót váltani, sőt: jó lenne ezt folytatni.

Az érsek szerint sokan azt gondolják a szavakról, azok például a püspököknek, a papoknak, a katekétáknak valók, „pedig mindannyian alkalmasak és képesek vagyunk arra, hogy megismerjük a hitünket és arról tudjunk beszélni”.

Dr. Udvardy György: A szinodális gondolkodás elsősorban az örömről szól
Fotós: Péter B. Árpád

Dr. Udvardy György azt mondta, ez nem új felfogás a katolikus egyházban, hiszen a szinodális gondolkodás a keresztségben, a bérmálásban, vagyis a szentségekben megkapott küldetésünket erősíti s arra épít.

– Az pedig mindannyiunk számára feladat, hogy a megváltozott társadalmi körülmények, a hitátadás átalakult módja miatt sokkal tudatosabban, radikálisabban, bátrabb döntéseket hozva ragaszkodjunk egyházunk tanításához, mert abban felismerhetjük az élet útját, az emberi létezés méltóságát, az isteni szolidaritás gondolatát. És ez bizony egyszerre meghívás, felelősség, de legfőképpen öröm – emelte ki a veszprémi főegyházmegye főpásztora.

Dr. Udvardy György előadására megtelt a hévízi plébánia nagyterme
Fotós: Péter B. Árpád

Dr. Udvardy György úgy összegzett: a szinodális gondolkodás elsősorban, összefoglalóan erről – vagyis az örömről – szól.

Az érsek leszögezte, a szinodális folyamat hallgatást, tanulást, megosztást és megújulást jelent, és azt, ami a könyörgésekben is szerepel: „Add erődet, hogy készséges akarattal kövessük a Te üdvösséges akaratodat”.

Dr. Udvardy György hozzátette, ezt akarja Ferenc pápa ezzel a tavaly októberben kezdődött folyamattal elültetni, amelynek csúcspontja a 2023-as vatikáni püspöki szinódus lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában