Év végén sem csappant az érdeklődés

2022.12.29. 18:00

Egyre többen keresik fel az adományközpontot – támogatást kérnek a működéshez

Karácsony előtt nagy volt a forgalom a Zalaegerszegi Adományközpontban, több helyre vittek ajándékcsomagokat is az ünnepek alkalmából. Szemmel láthatóan év végén sem csappant az érdeklődés, egymásnak adják a kilincset a nélkülözők.

Mozsár Eszter

Dudás Gyula a kabátokat rendezgeti. A ruhaállvány és a sapkákkal teli doboz zárás után is kint marad az utcán

Fotó: Mozsár Eszter / Zalai Hírlap

Nyitás után alig egy órával már közel húszan keresték fel a Balatoni út 3. szám alatti tömbház földszintjén üzemelő karitatív szolgáltatóhelyet. Ha családonként átlagosan 3-4 főt számolunk, akkor naponta mintegy 240 embernek tudnak napi betevőt, azaz élelmiszert biztosítani.

- Azt vesszük észre, hogy néhány hónapja egyre többen térnek be. Gondoljunk bele, hogy a nehéz anyagi helyzetben élőknek különösen a mai válságos időkben mennyi támogatást jelent, hogy a megmaradt pénzüket esetleg rezsire, lakbérre tudják költeni. Sokat tudnak spórolni tehát, ha hozzájutnak a napi élelmiszerhez, a szükséges meleg ruhához, gyógyászati segédeszközhöz, háztartási eszközhöz. Kettő bevásárlóközponttal és több magánélelmiszer-bolttal, illetve a Magyar Élelmiszerbankkal állunk kapcsolatban. Zalaegerszegen kívül három, városhoz közeli település önkormányzata támogat minket. Egyre nehezebb azonban a helyzet, már nagyon ki kell centiznünk a készleteinket, jó lenne, ha bővíteni tudnánk a felajánlók körét – sorolja a nehézségeket Dudás Gyula, aki öt éve minden nap maga keresi fel az üzleteket.

Horváth Györgyné,  Henczi Lászlóné (hátul), Bencze Lászlóné és Gángó Jenőné hetente egyszer önkénteskedik az adományközpontban
Fotós: Mozsár Eszter / Zalai Hírlap

Ahogy arról beszámoltunk, október óta alapítványként működik a központ. Akkor Balaicz Zoltán polgármester Tolvaj Márta önkormányzati főtanácsadó társaságában arról szólt, hogy a válság miatt várhatóan sokan szorulnak majd segítségre. Az adományközpont vezetője hozzátette, sajnos a gazdasági nehézség, az energiaválság, az üzemanyagárak emelkedése mindenhova begyűrűzik.

Hangsúlyozta továbbá, bár az önkormányzat ingyen biztosítja a helyiséget és létrejött az alapítvány, csupán a februári közgyűlés után juthatnak pénzükhöz. Így a működtetéshez (élelmiszerek szállítása, csomagolása) és az élelmiszerek, higiénés eszközök, tisztítószerek vásárlásához továbbra is kérik a magánszemélyek, cégek segítségét.

- Azonkívül, hogy megnőtt a hozzánk betérők száma, egyre nagyobb területen, közel 25 kilométeres körzetben számíthatnak ránk. Emellett védőnőkkel, karitatív szervezetekkel, szociális intézményekkel vagyunk kapcsolatban, ők tudják, hogy kiknek kell személy szerint segíteni.

A központban jelenleg harminc, jórészt nyugdíjas önkéntes tevékenykedik, naponta hatos csoportokban jönnek be. Dudás Gyula végül hozzátette, örülne néhány fiatal segítőnek is. A Zalaegerszegi Adományközpont Alapítványt az alábbi bankszámlaszámon lehet támogatni: 11749008-24926173.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában