NÉBIH

2022.12.19. 16:36

Dörzsölt tűzifacsalót lepleztek le a vásárlók

Az eddigi „legképzettebb” szélhámost sikerült lelepleznie egy felkészült vásárlónak múlt héten. Az eladó mindent megtett, hogy tevékenységét legálisnak tüntesse fel, többek között regisztrált a szükséges rendszerekbe. A hatóság kéri, senki ne utaljon előre az alábbi számlaszámra: 10700103-73965596-51100005.

Zaol

Forrás: pixabay.com

Friss egyéni vállalkozói nyilvántartási számmal és EUTR regisztrációval is rendelkezett az a csaló, aki több telefonszámon (70/2899393, 70/5947735, 20/5696729) intézte a megrendeléseket. A megbízható eladó látszatát keltve mindent megtett azért, hogy még a körültekintő vásárlók se fogjanak gyanút, például a megrendeléseket írásban kérte, amire hivatalosan válaszolt. Az érdeklődőknek számos esetben emlegette a nála végzett Nébih-ellenőrzéseket, valamint gondot fordított arra is, hogy a hirdetéseiben és a pecsétjében feltűnően jelenjen meg az EUTR technikai azonosító szám. A megrendeléseket követően valós számlázó programmal kiállított díjbekérőt és számlákat küldött.

Egy felkészült vásárlónak több gyanús részlet – túl alacsony ár, a fatelepként bejelölt hely egy irodaház volt, előre utalás sürgetése – is feltűnt a hirdetések és az eladóval folytatott levélváltás szövegében. Az észrevételeivel megkereste a Nébihet. A hatóság a bejelentés alapján telefonos próbavásárlást indított, amely során az ellenőrzött nem tudta minden kérdésben igazolni magát, így a hatóság írásban is eljárást indított.

A hirdetővel szemben további információk is érkeztek, melyek alátámasztották, hogy a megrendelt áru végül sosem érkezett meg a vásárlókhoz. A hivatal törölte az érintettet a hatósági nyilvántartásokból, az általa használt telefonszámokat pedig közzétette a feketelistán (https://portal.nebih.gov.hu/jogszerutlen-hirdetesek-adatai).

A Nébih az tanácsolja, hogy kizárólag olyan beazonosítható, telephellyel rendelkező eladótól vásároljanak tűzifát, akit személyesen vagy megbízható forrásból ismernek, és aki nem kér előre utalást. További hasznos információkért figyelmükbe ajánljuk a Nébih tűzifavásárlóknak szóló tematikus oldalát: https://portal.nebih.gov.hu/eutr-vasarloi 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában