Gratulálunk!

2022.12.08. 11:43

Döntöttek a Zala György Kulturális Nívódíjakról

A zsitkóci Gyöngyvirág Művelődési Egyesület elnöke, Bacsi László kapja a 2023. évi Zala György Kulturális Nívódíjat – döntött legutóbbi ülésén a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet bizottsága.

Gyuricza Ferenc

Forrás: mnmi-zkmn.si

A Zala György Kulturális Nívódíj hosszú ideje a muravidéki magyarság legrangosabb kitüntetése, amit jellemzően januárban, a magyar kultúra napja tiszteletére szervezett ünnepségen adnak át. A díjnak több kategóriája létezik, külön elismerést kaphatnak a fiatalabb korosztályhoz tartozó személyek, illetve életműdíjat vagy különdíjat is adhatnak át az arra érdemesítetteknek. Különdíjat olyan személy vagy szervezet kaphat, aki nem Szlovéniában él, vagy tevékenysége nem a Muravidékhez kötődik, de mégis jelentős szerepet vállal az ottani magyarság kulturális, művészeti vagy tudományos életében.  

Bacsi László mellett kitüntetésben részesül még Soós Péter történész (ifjúsági kategória) és Cár Anna, a dobronaki Petőfi Sándor Művelődési Egyesület korábbi elnöke (életműdíj). Elismerő díszoklevelet Andruska Jánosné, a hodosi népdalkör és Orbán Lajosné, a hodosi hímzőkör szakmai vezetője kap. Különdíjat dr. Bokor Béla, a Pécsi Tudományegyetem címzetes egyetemi tanára, a Határon Túli Magyarságért Alapítvány elnöke vehet át. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában