Félezer éves szokás

2022.12.21. 17:30

Bőséges a karácsonyfa kínálat Zalaegerszegen

A karácsonykor feldíszített fenyő szokása félezer éves, Németországból terjedt el, hazánkban Brunszvik Teréz grófnőnek köszönhetően terjedt el, aki martonvásári birtokán 1824-ben adózott először ily módon az ünnepnek.

Arany Gábor

Mikó György (jobbra) nordmann-fenyőt csomagol be a zalacsébi vevőnek, Milics Jánosnak (balra)

Fotó: Pezzetta Umberto

Napjainkban már alig akad olyan, aki ettől a hagyománytól eltérne. A választást segíti, vagy épp nehezíti a bőséges kínálat, amivel a nagyobb áruházak, bevásárlóközpontok környékén találkozhatunk. Felvételünk az egerszegi Tesco áruház előtt készült, ahol a Harmath család fenyőit árusítják, immár évek óta. A frissen vágott fákat saját, több tízhektáros ültetvényeikből hozzák a salomvári Cigány-hegyről, Németfaluról, illetve Bagodból, Andráshidáról. Mint az értékesítésben segédkező zalacsébi Mikó György elmondta, a nordmann-fenyőt keresik a legtöbben. Az elsőosztályú métere  hétezer forintot kóstál, ami alig 17 százalékos drágulás az elmúlt évhez képest. A lucfenyőből ugyanennyit már háromezer forintért is meg lehet kapni. Mint elmondta, a készletből pár százat értékesítettek, a megmaradók pedig karácsony után koszorúk alapanyagaként szolgálnak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában