Elővigyázatossággal elkerülhetjük a bajt

2022.12.16. 17:30

Az ünnep közeledtével megnövekedhet az internetes csalások száma

Fokozott figyelmet kér és elővigyázatosságot javasol a rendőrség aranyvasárnapon, s az ünnepi készület további napjaiban is.

Péter B. Árpád

Lágler Róbert: Arra kérünk mindenkit, különösen figyeljen az értékeire

Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Lágler Róbert rendőr alezredes, a hévízi őrs parancsnoka azt mondja, ebben az időszakban megnövekedhet az internetes csalások száma, főként az áruvásárlásokkal kapcsolatosan. Figyelmeztet: csak megbízható szolgáltatótól vásároljunk, s ha van erre lehetőség, akkor ne előre utaljunk, hanem utánvéttel rendeljünk, hiszen így elkerülhetjük, hogy valamilyen visszaélés áldozatává váljunk. Az ilyen esetek száma országosan megnövekedett, mint ahogyan a telefonos csalások száma is, tette hozzá.

A brigantik gyakran banki ügyintézőnek adják ki magukat, s néhány kérdéssel a személyes adatok mellett akár a bankszámlaszámot és a PIN-kódot is megszerzik. Pénzintézet ilyet soha nem kér senkitől, ha ilyesmi történik, jó, ha gyanút fogunk, fogalmaz Lágler Róbert.

Volt olyan eset a közelmúltban, amely során, hasonló módszerrel, több százezer forinttól fosztották meg a károsultat. Ilyen esetekben nagyon nehéz – szinte lehetetlen – visszaszerezni az összeget, teszi hozzá a rendőr alezredes.

– S van újfajta módszer is – folytatja a hévízi őrsparancsnok. – Az elkövető postai szolgáltatónak adja ki magát, azt közölve: adótartozása van „az ügyfélnek”, akitől emiatt elkéri a bankszámlaadatait. Sajnos, már az ilyen típusú csalásnak is vannak károsultjai.

Legyenek picit bizalmatlanok, gyanakvók az állampolgárok az ilyen hívások, megkeresések kapcsán, tanácsolja Lágler Róbert, főként annak fényében, hogy ilyenfajta telefonos banki, szolgáltatói ügyintézés nincs.

S persze a karácsonyi vásárokban, üzletekben sem árt az óvatosság, hiszen az alkalom szüli a tolvajt, és könnyen áldozattá válhatunk, szögezi le az alezredes.

– Arra kérünk mindenkit, különösen figyeljen az értékeire – hívja fel a figyelmet az őrsparancsnok. – Fontos például, hogy a táskánkat a lehető legszorosabban tartsuk magunk mellett, s persze az ne legyen nyitva. Az autónkban pedig semmit ne hagyjunk szem előtt. S míg a bevásárlókocsit visszatoljuk a helyére, mindenképpen zárjuk be a kocsit, akár csak egy percre is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában