Évente közel 12 ezren keresik fel

2022.12.28. 14:00

A vendégek szeretik az új egerszegi látványosságokat – Jó évet zárt a Tourinform iroda

Élményeket kínálni és az egyedi kívánságokat figyelembe venni, ez talán a Tourinform Zalaegerszeg legfontosabb feladata. Tuboly Andrea irodavezető jónak ítélte az idei esztendőt, annál is inkább, mivel a pandémia után újra vissza tudták csalogatni a vendégeket.

Mozsár Eszter

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A zalaegerszegi irodát évente közel 12 ezren keresik fel, levélben, telefonon és a legfontosabb csatornán, személyesen. A szakemberek a legtöbb esetben már év elején látják, hogy milyen turisztikai attrakciók iránt érdeklődnek leginkább, így felkészülten várják a hozzájuk betérőket. Az irodavezető úgy látja, hogy a korlátozások alatt és után kicsit nehéz volt újraindulni, ám mégis, Zalaegerszeget sokan választották úti célként.

Tuboly Andrea, a Tourinform Zalaegerszeg irodavezetője
Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

– Amikor nem lehetett külföldre utazni, akkor a zalai megyeszékhely a turisták körében kedvelt úti cél lett, így már az előző években jó eredményt értünk el, s idén újra sikerült a belföldi vendégeket megszólítani – tájékoztat Tuboly Andrea irodavezető. – Többnyire a családosok érkeztek, fiatal szülők kisgyerekekkel, középkorúak kamaszokkal és sok esetben a nagyszülők hozták el unokáikat. Az utóbbi években már több generációban gondolkodunk, amikor a családokról van szó, ez különösen a nyári szünetben érezhető. Ezenkívül az idősebb korosztály kedvel minket. A pandémiás időszakban párok, kisebb baráti vagy munkahelyi csoportok mozogtak, most újra több lett az osztálykirándulás, illetve a szervezett kirándulás. A tavalyi évhez képest már novemberben 10 százalékos vendégforgalom-növekedésünk volt, szerencsére a korlátozások után a külföldi utak mellett a belföldi desztinációkhoz is hűségesek maradtak vendégeink.

Népszerű turisztikai célpont a tavasszal átadott Alsóerdei Sport- és Élménypark
Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Andrea örömmel számolt be arról, hogy az új zalaegerszegi beruházásoknak, fejlesztéseknek köszönhetően megnőtt a kínálandó attrakciók száma.

– Elmondhatjuk, hogy Zalaegerszeg immáron négyévszakos desztináció, azaz nemcsak a nyári főszezonban, hanem tavasszal, ősszel, télen is tudunk élményeket kínálni. Köszönhető mindez a múzeumfejlesztéseknek, illetve az Alsóerdei kalandparknak. Azt látjuk, hogy a tavasz és az ősz a természetjárók kedvelt időszaka. Nyáron a fürdőturizmusé a főszerep, még mindig több ezren keresik fel az Aquacity-t, az alsóerdei élményparkba is szívesen jöttek, ősszel pedig a kulturális turizmus kap erőre. Emellett lankadatlan a fesztiválok iránti érdeklődés. Jellemző, hogy élményeket és különlegességeket, helyi specialitásokat, gasztronómiai kínálatokat keresnek. Irodánk munkatársai nagyon felkészültek, mindig személyre szabott ajánlatokat teszünk, sokat beszélgetünk a vendégekkel, s hamar kiderítjük, hogy mit szeretnének látni. Bennfentes tippekkel szolgálunk, ezt nagyon szeretik. Példaként említenék egy fiatal párt, öt napot töltöttek városunkban, mi szerveztük az útjukat, s minden nap bejöttek, beszámoltak arról, hogy milyen élményekkel gazdagodtak. Az utóbbi időben az a tendencia tehát, hogy minél inkább személyesen szólítsuk meg az embereket, ez a szemlélet különösen a pandémia alatt érvényesült. A megszorítások idején mindig felkészültek voltunk, hogy éppen melyik intézmény látogatható, milyen élményeket kínálnak. Bár akkor szűkültek a lehetőségek, de a megmaradt látnivalókat minél érdekesebb formában kellett a vendégeknek kínálni. Az évet tekintve elmondhatjuk, hogy tavasszal megindult a turizmus, nyáron kiemelkedő volt az augusztus, viszont az őszi szünet elmaradását némiképp megéreztük.

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A Tourinform irodák franchise módon működnek, a zalaegerszegi a mintegy 100 irodás országos hálózat része. Az irodákat önkormányzatok, turisztikai desztináció menedzsment szervezetek vagy turisztikai egyesületek tartják fenn, a szakmai munkát az MTÜ koordinálja. Az egységes arculattal ellátott Tourinform irodák az információnyújtáson felül például belépőjegyeket árusítanak a helyi rendezvényekre, ajándéktárgyakat értékesítenek, ingyenes térképeket, képeslapokat, turisztikai kiadványokat biztosítanak. Magyarországra vonatkozóan bármelyik irodában szívesen állnak rendelkezésre, elsősorban ötletadással segítenek, a konkrét kérdésekkel pedig az adott település irodájának munkatársaihoz lehet fordulni levélben, telefonon, majd végül személyesen.

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

– Azt tapasztaljuk, hogy mind a turisták, mind a helyiek leginkább az élményeket, a különlegességeket keresik. Népszerű az általunk szervezett, a várost különféle módon bemutató séták sorozata. A főszezonon kívül rendhagyó, különleges témájú sétákkal jelenkezünk. A saját kollégáinkon kívül idegenvezetőket, muzeológusokat, túravezetőket, a saját területükön elismert szakembereket kérünk fel. A séták mellett egyre kedveltebbek a városkörnyéki túrák is.

A Tourinform Zalaegerszeg irodában jelenleg négyen várják a vendégeket, Tuboly Andrea irodavezetőn kívül Köcse Henriett és Tódor Tamás marketingreferens, valamint Egyed Anett turisztikai referens kínálja a személyre szabott élményeket.

Kapcsolódó cikkeink:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában