A Magyar falu program igazi sikertörténet

2022.12.16. 19:30

A vállusi avatáson elhangzott: folytatódik a vidék fejlesztése, megújítása

A Magyar falu program (Mfp) száz százalékos támogatásával, 36 millió forintból felújították a vállusi Rákóczi utcát, amely 620 méter hosszan kapott strapabíró burkolatot.

Péter B. Árpád

Az útavató ünnep résztvevői, középen (b-j) Nagy Bálint, Herczeg Béla, Bóna Zoltán és Mezei András

Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Az avatóünnepségen Herczeg Béla polgármester leszögezte: a 117 lelket számláló Vállus a Keszthelyi-hegység gyöngyszeme, nagyon gazdag történelmi múlttal – a jövőjét pedig például az Mfp is segíti. Felelevenítette, idén nyerték el a támogatást, és fontos volt, hogy még a tél beállta előtt végezzenek a munkával. Megjegyezte, az elmúlt időszakban az ivóvízhálózatot és a csapadékvízelvezető-rendszert teljes körűen felújították, s energetikai korszerűsítést is végeztek.

Nagy Bálint közlekedési államtitkár, a térség országgyűlési képviselője azt mondta: a kormány egyértelműen állást foglalt abban, hogy az ország és a gazdaság erősítése elképzelhetetlen a vidék előrelépése nélkül, a fejlesztésekhez pedig meghallgatják a helyi ötleteket, javaslatokat. Igy született meg az Mfp, amelynek forrásaira a választókerület 100 településéből 98 jogosult.

A 36 millió forintból felújították a Rákóczi utcát (b-j) Nagy Bálint, Herczeg Béla és Bóna Zoltán avatta fel
Fotós: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

– Az élet minden területét érintik ezek a beruházások, beszélhetünk például útfelújításokról, a közösségi terek korszerűsítéséről, épület-energetikai vagy éppen az egészségügyi ellátáshoz kapcsolódó fejlesztésekről – sorolta Nagy Bálint. – A jövő most ugyan nehezen tervezhető, de a kormány továbbra is elkötelezett a magyar vidék s az itt élők támogatása mellett.

Bóna Zoltán, a településfejlesztési programok összehangolásáért és népszerűsítéséért felelős miniszteri biztosa leszögezte: e tekintetben két dolog vezérli a kormányzatot.

A korszerűsített utat Mezei András plébános áldotta s szentelte meg
Fotós: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

– Egyrészt az, hogy a falusi élet minősége minimum olyan lehessen, mint egy városban, másrészt pedig, hogy megfordítsuk a demográfiai folyamatokat – folytatta a politikus. – Nem is gondoltuk volna, de 2021 végén elmondhattuk: mintegy 1200 településen megváltozott a kedvezőtlen népességi trend, és sok helyen már többen élnek, mint a megelőző esztendőkben. Ezért, a nehézségek ellenére is folytatni szeretnénk ezt a sikertörténetet, a Magyar falu programot.

A megújított vállusi utcát Mezei András, a keszthelyi Kármel plébánosa áldotta meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában