Közmeghallgatás

2022.12.08. 14:53

A küzdelem éve volt Baktüttösön

A küzdelem éve volt – így jellemezte a 2022-es esztendőt Béres László polgármester a szerdán megtartott közmeghallgatáson. A község önkormányzati vezetője ezzel leginkább arra utalt, hogy bár rengeteg munkát fektettek pályázatok megírására, és sok pénzt költöttek erre acélra, pályázataik szinte kivétel nélkül eredménytelenül zárultak.

Gyuricza Ferenc

Béres László polgármester a szerdai közmeghallgatáson

Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

A kiíró és az önkormányzat elképzelései nem találkoztak, pedig a helyben élők életminőségének és a község lélekszámának megőrzését, illetve egy élhetőbb település kialakítását célozták meg – folytatta a gondolatot a polgármester, majd ismertette is a benyújtott pályázatokat. A Magyar falu program keretében a többfunkciós közösségi tér fejlesztését, járda és belterületi út felújítását, eszköztároló és garázs építését, illetve kommunális eszközbeszerzést szerettek volna megvalósítani, de pályáztak egy új falugondnoki busz vásárlására is. A járdafelújítási programhoz a Belügyminisztériumtól is kértek támogatást, a külterületi utakra pedig a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól reméltek anyagi segítséget. Ezek a pályázatok nem nyertek, így jelenleg egy projektre, a ravatalozó felújítására van csak lehetőség, melyhez a Leader-alap nyújt 3,1 millió forintos támogatást. Béres László azt is elmondta: a többfunkciós közösségi épület állagmegóvására, a lábazati szigetelésre mindenképpen költeniük kellett, ez 2,5 millió forintos önerős kiadást jelentett.  

A polgármester szólt arról is, hogy a kétéves Covid-járvány után egyik fontos célkitűzésük a közösségi élet újraindítása volt, azaz törekedtek arra, hogy megnyissák a közösségi rendezvényekhez, közösségi élethez szükséges tereket. Olyan programokat szerveztek, amelyek nagyobb tömegek érdeklődést keltették fel, korosztályokat mozgattak meg. A közösségi életben jelentős szerepet tölt be az idősek nappali klubja is, amely a tagjai révén ráadásul jelentős szervező és mozgósító munkát is végez.  

Béres László szólt a község demográfiai összetételéről is, mint mondotta: a lélekszámhoz viszonyítva jelentős a gyermekek száma, ez évben 68 fő számára biztosítottak iskolakezdési támogatást. Mindez a falu népességmegtartó képességére utal, hiszen egy településnek csak akkor van jövője, ha ott sok fiatal, aktív család találja meg otthonát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában