Isten szeretetének fénye

2022.12.21. 14:00

A karácsony üzenete – Székely János megyéspüspök gondolatai az ünnep kapcsán

Isten szeretetének fénye hatalmasabb erő minden emberi gonoszságnál, hatalmasabb a vakságnál. Ez a szeretet alkotta a világot, belőle vagyunk, és hozzá térünk majd haza. Az Isten ma is tenyerén tartja a világot, bármennyire is inogni látszik néha a lábunk alatt a talaj, nem estünk ki az ő kezéből.

Gyuricza Ferenc

Forrás: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

Dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök mondta mindezt lapunknak a minap Zalalövőn, ahol a negyedik adventi gyertyagyújtás kapcsán pontifikált ünnepi szentmisét. Az egyházmegye főpásztora kérésünkre a karácsony kapcsán fogalmazta meg gondolatait, mint mondotta: a karácsony üzenete minden ember számára szól, függetlenül attól, hogy milyen mélyen gyakorolja vallását.

– Advent arra hív bennünket, hogy induljunk el a jótettek útján – mondta dr. Székely János. – Egyszer egy Erdélyből származó idős atya mesélte, hogy kisgyerek korában karácsony előtt néhány nappal az édesapja az éjszaka kellős közepén felriasztotta. Dühös volt a gyermek, hogy miért kell éjszaka felkelnie, de az édesapja csendesen intett, s mondta neki, titokzatos dolgot kell cselekedniük. Óriási hideg volt, hatalmas hó, de az éjszaka csendjében kimentek a fáskamrába, ahol több mint egy órán keresztül fát hasogattak, majd visszafeküdtek aludni. Édesapa másnap éjjel újra felkeltette a gyermekét, kimentek a kamrába, s azt a rengeteg fát feltették egy szánkóra, majd elhúzták a falu szélére, ahol egy szegény, idős néni lakott, akinek elfogyott a tüzelője. Édesapa és a fia néma csendesen lepakoltak, majd eljöttek. Másnap reggel az idős néni felkelt, kiment a háza elé, és ámulva látta a rengeteg tűzifát. Azt mondta, a jó Isten megsegítette, titokban angyalokat küldött, jó embereket, akiktől az utolsó pillanatban fát kapott. Napokon át mesélte mindezt örömmel és hálával a faluban. A kisfiú pedig úgy érezte, talán az életének legszebb karácsonya volt, amikor édesapjával jót tettek. Később azt mondta, ekkor született meg először a gondolat benne, hogy ha felnő, pap lesz, Istennek, embereknek szenteli az életét. Advent arra hív bennünket: készítsünk utat a megváltónak, hogy ma, 2000 év után is újra megszülethessen a szívünkben. Hogy az ő békéje, az ő fénye, a szeretet kincse terjedjen a világban. Az a szeretet, amely az egész emberiséget a tenyerén tartja, s amely a mi legnagyobb és egyetlen reményünk.

A megyéspüspök Böjte Csaba atya szavait idézte. Mint mondotta, a mindenki által jól ismert erdélyi ferences szerzetes gyakran fogalmaz úgy, hogy a sötétséget karddal szétkaszabolni nem lehet, de elég egy picike gyertyát meggyújtani, és a sötétség máris menekül, oszlik. Dr. Székely János szerint Isten szeretete is ilyen. Gyengének tűnik a világban, sebezhetőnek, de valójában a világ leghatalmasabb ereje, hatalmasabb minden emberi gonoszságnál és hatalmasabb a vakságnál.

– Az emberi gonoszság néha tombol – folytatta a püspök. – Az idei adventet és az idei karácsonyt is beárnyékolja az a rettenetes háború, ami tőlünk alig párszáz kilométerre dúl. Teljes városok válnak romhalmazzá, emberek milliói menekülnek. A világ tele van borzalmakkal. Az életünket energiaválság nehezíti, látunk családokat, ahol kihűlni látszik a szeretet, s a hittől való eltávolodás is megjelent sok emberi szívben. Isten szeretetének fénye azonban továbbra sem hunyt ki. Karácsonykor ezt a fényt ünnepeljük. Befogadjuk, s igyekszünk tovább is adni. Szegényeknek, rászorulóknak, betegeknek és a családtagjainknak. Megbocsátással, jósággal, újrakezdéssel és mosollyal. Ha így cselekszünk, akkor legalább a mi kicsi körünkben felragyog a karácsony fénye, hogy sok embernek hozzon békességet, örömöt, derűt és reményt. Van egy réges-régi csángó imádság, amely arra mutat rá, hogy a csángó asszonyok világképének közepében a betlehemi bölcső állt. Az isten kitárt szíve. Az ő szeretete. Ha ma is így gondolkodnánk és így élnénk, talán kevesebb lenne háború, kevesebb a szörnyűség, s több mosoly az emberek arcán. S talán több bölcső lenne a családi otthonokban.

Dr. Székely János arra buzdít: engedjük, hogy Isten fénye ragyogjon a szívünkben, a családjainkban, az életünkben. Fogadjuk be a karácsony titkát, s ne engedjük, hogy az ünnep kiüresedett ajándékozássá halványuljon. A legtöbb ember a lelke mélyén ugyanis többre vágyik annál, s tudja, hogy a karácsony nem az ajándékokból, a felszínes csillogásból áll. A püspök szerint az idei karácsony azonban másra is figyelmeztet bennünket.

– Benedek pápa mondta: egy társadalom embersége leginkább azon lemérhető, hogy hogyan bánik az időssel, a beteggel, a szegénnyel, a gyengével – emlékeztetett az egyházi méltóság. – A karácsony pontosan azt a szeretetet, odafigyelést, emberséget ajándékozza a világnak, amire mostanság akkora nagy szükség lenne. Azt gondolom, a jelenlegi nehezebb hónapokban, amikor sokan arról döntenek, hogy fűtsenek, vagy ennivalót vegyenek, nagyon fontos lenne odafigyelnünk arra, miként vészelik át ezt a mostani telet a legszegényebbek. Ezért azt kérem, mindenki, aki csak teheti, vegye észre a rászorulót, adjon, segítsen. Ettől lesz a társadalmunk emberibb és örömmel telibb. Azt gondolom, aki egy kicsit is érzékeny, s törekszik hitelesebb, mélyebb módon élni az életét, az ilyen módon is át tudja élni a karácsony csodáját. Ha meg tudjuk nyitni lelkünket az ég felé, el tudunk csendesedni, tudunk jót tenni, akkor karácsony csodája ma is újraszületik, újra él.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában