Vasárnap délelőtt indul a Mézfutam

2022.12.03. 20:00

A dévai gyerekeknek gyűjtenek – Vasárnap estig tart a XVII. Kárpát-medencei Mézfesztivál (videó, galéria)

Szombaton kezdődött és vasárnap estig tart az ingyenesen látogatható Kárpát-medencei Mézfesztivál és termelői vásár, amit idén immáron 17. alkalommal rendezett a Zalakerámia Sport- és Rendezvénycsarnokban a Söjtör és Térsége Méhészeinek Egyesülete. A megnyitón és a délutáni szakmai találkozón részt vett az erdélyi Böjte Csaba ferences szerzetes, ugyanis az idei jótékonysági felajánlásokat a Dévai Szent Ferenc Alapítványnak juttatják el a szervezők.

Mozsár Eszter

A mézlovagrend tagjai a belvárosban népszerűsítették a mézet.

Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Szombaton reggel Szent Ambrus napi szentmisével, valamint az idei méz megáldásával kezdődött a fesztivál a Mária Magdolna Plébániatemplomban. Ezt követően a székely származású Levente kisbíró vezetésével a belvárosban 18 mézlovagrend tagjai vonultak végig. A kisbíró több helyen közhírré tette, miszerint a „polgármester parancsára a városban minden eleven élő asszonynak és embernek kötelessége a mézet népszerűsíteni és a többi embert mulatságra biztatni”.

A felvonulókat a polgármesteri hivatal előtt a város nevében Balaicz Zoltán fogadta. A város vezetője úgy fogalmazott, mindenki számára nagy öröm, hogy 2019 óta újra megrendezhették a fesztivált, annál is inkább, mert nagy szükség van ezekre a személyes és szakmai találkozókra, különösen így advent időszakában.

A mézlovagok ezt követően a sportcsarnokban sorakoztak fel, ahol hivatalosan is megnyitották a XVII. Kárpát-medencei Mézfesztivált, ami egyben a XV. Kárpát-medencei Mézlovagrendi Találkozó és a VIII. Méhészszakmai Kiállítás és Vásár.

Először Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos köszöntötte a jelenlévőket, aki egyebek mellett a magyarság keresztény konzervatív értékeiről és az adventi ünnepkör szeretetteljes légköréről szólt. A programhoz kapcsolódóan a képviselő utalt arra, jó lenne, ha az emberek példát vennének a közösségben szorgoskodó méhekről. Az összetartó méhész társadalom pedig arra tanít minket, hogy mindenkinek jut hely a hazában és a családi asztalnál egyaránt. Ugyancsak a rendezvényt méltatta Balaicz Zoltán polgármester, Sabján Krisztián, a Zala Megyei Agrárkamara elnöke és Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke. Ezt követően felavatták a legújabb mézlovagokat és átadták a fesztivál- és életműdíjakat. A szakmai előadások mellett a gyermekeket kézműves- és játszóház várja.

Böjte Csaba ferences szerzetes Bakonyi Anita őstermelő standjánál kóstolta a mézet. Mellette Vigh László és Balaicz Zoltán.
Fotós: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Lapunk érdeklődésére Tarsoly Tibor, a fesztivált szervező Söjtör és Térsége Méhészeinek Egyesületének elnöke elmondta, a hazai – sárréti, észak-bácskai, alföldi, tolnai, zalai – méhészek mellett székelyföldi méhészek érkeztek, összesen húsz mézes stand fogadja a látogatókat. Mellettük további húsz őstermelő és kézműves kínálja portékáját, tette hozzá.

A szombati napot méhészbál zárta. Vasárnap délelőtt 10 órakor indul a 3. alkalommal életre hívott Mézfutam, a jótékonysági verseny nevezési díjaiból befolyt összeget, valamint mindkét nap méz- és pénzfelajánlásait a Dévai Szent Ferenc Alapítványnak juttatják el a szervezők.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában