Zaol podcast

2022.11.11. 06:50

Zaol-podcast: az MMA ösztöndíjas Tóth Norbert képzőművésszel beszélgettünk

Kelet-közép-európai (lengyel, volt jugoszláv) és magyar városokat, egy angol települést – és remélhetőleg egy újonnan, a sivatagban épülő egyiptomi várost, adminisztrációs központot – keres fel a következő esztendőben a zalaegerszegi alkotó, aki tudományos kutatómunkát végez annak kiderítésére, hogy a képzőművészetben megjelenik-e, és ha igen, hogyan a szociológiában egyébként létező kifejezés, a „csinált városok” fogalma és az ilyen helyeken élő emberek identitásváltása.

Mozsár Eszter

Tóth Norbert: Alapvetően Zalaegerszegre fogok koncentrálni

Fotó: Pezzetta Umberto

Az utazásokat követően két éve lesz arra, hogy ezeket a benyomásokat feldolgozza, a közönségnek műalkotások, dokumentumfilmek formájában átadja. Eközben fókuszban marad a szülőváros is, ami nem illik annyira az „új városok” fogalmába, ám mégis komplex módon nyúl a témához. Emellett a sikeres pályázatok elnyeréséhez kaphatnak gyakorlati tanácsot a podcast hallgatói.

– Úgy néz ki tehát, hogy egy év kutatás, aztán két év kemény alkotómunka következik. Alapvetően Zalaegerszegre fogok koncentrálni – mondja Tóth Norbert. – Mindenkit arra buzdítanék, hogy merjen elindulni, nézzen körbe, milyen lehetőségek vannak. Főleg fiatalok találhatnak viszonylag sok pályázatot. Ilyen például a tipikus életpályamodell, a Derkovits Gyula-öszöndíj, ami a pályakezdő képzőművészeket segíti ugyancsak három évig. Rengeteg olyan ösztöndíj van, amivel külföldre lehet eljutni. Ajánlom mindenkinek nemcsak szakmai szempontból, hanem az emberi kapcsolatok bővítése miatt is.

A zalaegerszegi képzőművész azt javasolja, hogy a portfólió mellé figyelemfelkeltő inspirációs levelet, munkatervet mellékeljenek. Inkább legyen frappáns, de rövid a téma bemutatása, s valami izgalmas felütéssel kezdjenek. Mivel a Magyar Művészeti Akadémia kiírásán tízszeres a túljelentkezés, érdemes olyan két mondattal kezdeni, ami megfogja a bírálót, mondja Norbert.

Az adás elérhető a spotify csatornánkon is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában