Zaol podcast

2022.11.04. 06:50

Zaol Podcast: A természet tudja a dolgát: végigkísérni a születést és az anyává válást – Bognárné Bengő Hajnalka volt a vendégünk

A zalaegerszegi Kertvárosi Templom kertjében a Babagyász világnapján, október 15-én tették le a Vendégbaba emlékhely alapkövét az érintett édesanyák a „Korán érkeztem” Közhasznú Egyesülettel karöltve. Az elmaradt ölelések hiányát szeretné orvosolni, a sorstársakkal való kapcsolatot kívánja mélyíteni a kezdeményezés, amiről a pénteki Zaol-podcast legfrissebb adásában beszélgetünk Bengőné Bognár Hajnalkával, az egyesület elnökével, perinatális szaktanácsadóval.

Mozsár Eszter

Bognárné Bengő Hajnalka: Legyen kézzelfogható az elbúcsúzás is

Forrás: Fehér Márk / zaol.hu

Az adásban arról is hallhatnak, hogy kik a perinatális szaktanácsadók, akiket az ELTE Affektív Pszichológia Tanszékén képeznek. Komoly alapokkal, tapasztalattal és tudással rendelkeznek ahhoz, hogy a leendő édesanyákat ebben az időszakban végigkísérjék. A születés pillanatának minősége - minél kevesebb beavatkozással - ugyanis rendkívül fontos életünk minőségében.

– Holisztikus szemléletről beszélünk, a perinatális szaktanácsadók azzal foglalkoznak, ami a szülés, a születés minőségére hat, illetve a következményekkel. Attól a pillanattól kezdve van helyünk a család életében, amikor már megfogalmazódik a gondolat, hogy kisbabát szeretnének, egészen a baba megszületésén át a hároméves életkorig. Mindig ott vagyunk, amikor segítséget igényelnek, amikor elakadást élnek meg – mondja a szakember.

A beszélgetés során természetesen szó esik arról a tabutémáról, ami minden negyedik nőt érint: a babavesztésről, annak feldolgozásáról. Másképp viszonyul ehhez az édesanya, az édesapa, vagy akár a nagyszülő. Van kiút és van remény, hogy lelkileg talpra álljunk, a megküzdési stratégiákról, a támogatás mikéntjéről is hallhatnak. Legközelebb november 8-án, kedden 17 órakor várják csoportos foglalkozásra az érintetteket az Életfa Műhelybe. Regisztrálni a Vendégbabák emlékhely közösségi oldalán lehet.

Az adás elérhető a spotify csatornánkon is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában