Egyenes gerincű példaember volt

2022.11.04. 16:30

Tíz éve hunyt el Rózsás János, rá emlékeztek Nagykanizsán

Tíz éve, 2012. november 2-án hunyt el a nagykanizsai születésű Rózsás János író, aki egykori Gulag-rabként kendőzetlen nyíltsággal és őszinteséggel tárta fel a sztálinista szovjet rendszer munkatáborainak kegyetlen világát. A napokban több megemlékezést tartottak tiszteletére.

Gyuricza Ferenc

Balogh László polgármester

Forrás: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

Halála évfordulóján a Honvéd Kaszinó és a Pannónia Kulturális Egyesület közösen rendezett irodalmi estet, péntekre pedig a Magyar Műveltség Kincsestára Szabadegyetem szervezett több egymást követő eseményt. A szerdai program során előbb Halmos Ildikó, majd Balogh László polgármester – akinek nagyapja szintén Gulag-fogolyként hunyt el – köszöntötte a jelenlévőket. Utóbbi kitért arra, hogy Rózsás János kivételes személyiség volt, hiszen a 9 éves fogsága alatt ért megpróbáltatásai ellenére békességóhajtás volt jellemző rá.

Szemes Péter irodalomtörténész, a Pannónia Kulturális Egyesület elnöke
Forrás: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

Rózsás János életéről Szemes Péter irodalomtörténész, a Pannónia Kulturális Egyesület elnöke szólt. Elmondta: az 1926-ban született író leventeként esett szovjet fogságba, majd diverzió és hazaárulás vádjával tíz év kényszermunkára, valamint örökös száműzetésre ítélték. Kilenc évig sínylődött a Gulag különböző kényszermunkatáboraiban, így ismerkedett meg, s töltött együtt három évet a későbbi Nobel-díjas Alekszandr Szolzsenyicinnel. Szemes Péter arra is kitért, hogy az orosz mentalitástól sosem állt távol a rabok távoli területekre hurcolása, gondoljunk csak a lengyel nemesi felkelésben részt vett Benyovszky Móricra, vagy az 1956 utáni megtorlásokra.

Németh István Péter költő-irodalomtörténész
Forrás: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

Németh István Péter költő-irodalomtörténész főként Rózsás János erkölcsi jellemvonásait emelte ki, amiben beszélgetőtársai is partnerek voltak. Többek közt úgy fogalmaztak: Rózsás János egy tiszta, egyenes gerincű példaember volt, aki nemcsak azt mutatta meg, miként lehet az embertelenségből pozitív világlátással kilábalni, de azt is szem előtt tartotta, hogy egy nép kultúrája nem szenvedhet csorbát vezetői tettei, megnyilvánulásai miatt. Rózsás János a Keserű ifjúság, majd az azt követő Éltető reménység című önéletrajzi írásaival örök emléket állított a Gulag és GUPPI táboraiba elhurcult hétszázezer magyarnak, köztük annak a kétszázezer személynek, aki sosem tért vissza onnan.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában