Négy részből áll

2022.11.13. 12:00

Tájházat avattak a Muravidéken

A lendvai közigazgatási egység első tájháza a völgyifalusi, amelyet a szlovén és a magyar kormány közös támogatásával alakítottak ki. Az épületnek a tulajdonos lendvai magyar nemzetiségi önkormányzati közösség többes funkciót szán.

Gyuricza Ferenc

Forrás: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

Erről Vida Törnar Judit, a közösség elnöke beszélt az objektum avatóünnepségén. Mint mondotta: a fő cél ma a közösségi célok és hagyományőrző tevékenységek kiszolgálása, de a későbbiekben egy muzeális rész is helyet kap az épületben, hiszen a tájház egyik alapvető funkciója a térség néprajzi és helytörténeti értékeinek bemutatása. A 600 eurós bekerülési költség legnagyobb hányadát, 485 ezer eurót a szlovén gazdaságfejlesztési és technológiai minisztérium biztosította a tájház kialakításához, amihez Magyarország kormánya a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-n keresztül 45 ezer euróval járult hozzá, a Csoóri Sándor Alap pedig további közel 4 ezer euróval toldotta meg a támogatási összeget. A fennmaradó hányadot, 65 ezer eurót a lendvai magyar nemzetiségi önkormányzati közösség saját forrásból biztosította a beruházáshoz. A szlovén gazdaságfejlesztési és technológiai minisztérium nemzetiségi programokért felelős titkára, Gregor Cernoga mindezt azzal egészítette ki, hogy míg a szlovén kormány 2017 és 2020 között 2,1 millió eurót biztosított a muravidéki magyar közösség nemzetiségi programjaira, addig 2021 és 2024 között ez az összeg már 2,8 millió euróra emelkedett. 

Forrás: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

Horvát Tamás, a tájház gondnoka többek közt arról szólt, hogy az épületet 2018-ban vásárolták meg, s 2019-ben kezdődtek a kiviteli munkák. A tájház négy részből áll: a közösségi helyiségeket a földszinti részen alakították ki, s itt lesz a muzeális rész is, a padlástérben szálláshelyek találhatóak, a pincét pedig gazdasági célokra akarják hasznosítani, hiszen az objektum nemcsak oktatóközpont, nyári táborok és továbbképzések helyszínéül szolgál majd, de helyi borok bemutatására és ajándéktárgyak árusítására is lehetőséget biztosítanak benne.

Horvát Tamás (középén) a tetőtérben mutatja be a Gregor Cernogának a tájház belső helyiségeit. Mellettük balról Bacsi Zsuzsanna, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség alelnöke
Forrás: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában