A Magyar falu program támogatásával

2022.11.04. 17:31

Példaértékű a sokrétű fejlesztés Zalaszabarban

Két pályázati támogatás keretében megvalósult három fejlesztés közös avatóünnepét tartották még csütörtökön a mintegy hatszáz lakosú településen. Az agrárminisztérium és a Herman Ottó Intézet Non-profit Kft. jóvoltából megújult a hegyi út és a hegyi kápolna, a Magyar falu program támogatásával pedig játszótér épült a községben.

Gyuricza Ferenc

A szalagot Oncz Péter polgármester, Nagy Bálint államtitkár és Takács Ákos alpolgármester vágta át, Takács Gréta és a többi gyermek jelenlétében.

Fotó: Szakony Attila

A fejlesztésekről Oncz Péter polgármester beszélt. Elmondta: a szabari szőlőhegy északi oldalán húzódó útszakasz mintegy 900 méter hosszan és három méter szélességben kapott húsz centiméter vastagságú zúzottkő burkolatot, ezáltal most először rendelkezik olyan szilárd teherhordó réteggel, melyet a gazdák, a helyi lakosok és az idelátogatók is örömmel vehetnek birtokba. A barokk stílusú hegyi kápolna felújításával pedig egy fontos helyi értéket tudtak megmenteni. E két beruházásra 22,4 millió forintos támogatást nyertek. A játszótér kialakításához további 5,9 millió forintot biztosított az önkormányzat számára a Magyar falu program, ebből a támogatásból hinták, rugós játék, valamint egy multifunkciós bárka került az óvodával, illetve általános iskolával is rendelkező település központjába.  

Fotós: Szakony Attila

Az avatóünnepségen jelen volt a térség országgyűlési képviselője, Nagy Bálint beruházási államtitkár is, aki úgy fogalmazott: példaértékű az a sokrétű fejlesztés, amit Zalaszabar valósított meg. Szólt arról is, hogy hazánk kormánya nagyon helyesen és bölcsen látta be: az ország gazdasági ereje a vidéken élők támogatásával növelhető. Mint mondotta: közösségeket kell építeni vidéken, s törekedni arra, hogy az itteni lakosságnak olyan jövőképe legyen, ami a fiatalok számára is hosszú távú perspektívát biztosít. Ennek pedig egy játszótér kialakítása szimbolikus eszköze.  

Nagy Bálint a Magyar falu program kapcsán arról is beszélt, hogy az a bürokratikus uniós pályázati programokkal szemben jól igazodik a vidéki lakosság igényeihez, illetve gyors, egyszerű elszámolási módszert biztosít a fejlesztési célokat megfogalmazók számára. Az államtitkár szerint a sikereknek ugyanakkor csak egyik lába a fejlesztési forrás biztosítása, ahhoz, hogy valóban eredményt tudjon a helyi közösség felmutatni, nekik is érdemi munkát kell végezniük, Zalaszabar pedig ebben mutatott most példát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában