Újborverseny

2022.11.23. 08:36

Összefogással készülnek a finom nedűk Nagykanizsán

A városhoz közeli Cserfő- és Bagó-hegyi gazdák közreműködésével Márton-napi újborversenyt és pincejárást szerveztek szombaton. Utóbbi eseményen a lankák legendás nedűit kóstolták végig a túrázók, persze olykor pálinka is került a kupicákba.

Benedek Bálint

Fotó: Szakony Attila

Különösen igaz volt ez Gazdag Attilánál, ahol illatos, minőségi italokat ihattak a vendégek. Az Antal pincétől induló népes csapat még csak a második célpontjánál járt, ám megannyi nedűből választhatott, melyek mellé kivételes zalai ételek dukáltak: a vágott zsírral készült kenyértől a házi kolbászon és sonkán át egészen a ropogós sóskifliig. A vendéglátó jó szokásához hűen ismét humorba öltöztette mondanivalóját, melytől mindenki még szívesebben ízlelgette a poharába került különféle tételeket.

- Kilencedik alkalommal gyűlnek össze a borosgazdák a laikus érdeklődőkkel együtt, hogy elmélyedjenek a két hegyhát leveinek megismerésében – fogalmazott Gazdag Attila. – Az eltelt évek alatt egyre jobb és jobb minőségű borok kerültek a pincejárást megelőző újbormustrára. Ráadásul az idén rekordot döntöttünk, hiszen 30 tétellel neveztek a gazdák, melyek komoly minőséget képviselnek. A bírák sok ezüst és arany minősítést osztottak ki, és ebből a repertoárból a pincejáráson a poharakba is jutott. A Cserfő-hegy magunk között kinevezett "főborásza", Nagy Lajos, az Antal pince tulajdonosa sokat segít a hozzá forduló gazdáknak, akik, ha megfogadják a tanácsait, bizony sokat fejlődhetnek.

A Cserfő-hegyen dolgozó gazdák, balról: Kovács Tibor, Gazdag Attila és Nagy Lajos abban egyetértettek, hogy jó borok készültek
Fotós: Szakony Attila

Gazdag Attila szerint a környék hegyhátain korábban talán a rizlingszilvánit kedvelték, ám mostanra változott a kép, s mindenféle fajta szőlő megterem. A teljesség igénye nélkül: szürkebarát, chardonnay, sárga muskotály, juhfark, furmint, Irsai Olivér, de a cabernet franc szintén megtalálható a hegyhátakon. Mindenki próbálkozik, hogy a lehető legjobbat válassza, és az időjárásváltozás miatt számos olyan fajta is megél, amire korábban nem volt példa. Augusztus végétől szeptember közepéig szinte minden szürettel végeztek a gazdák, októberre megszülettek az újborok. Így történhetett meg az, hogy az idei Márton-napi újborversenyen teljesen letisztult, kész nedűket kellett a bíráknak mustrálnia.

- Magam részéről egy új területemről származó rizlingszilváni-zenit-cserszegi fűszeres cuvée-t készítettem, ezen túl vásárolt szőlőből egy különleges Irsai Olivér bort készítettünk Nagy Lajos barátommal, valamint egy Ottonel muskotály, noah és Syhar rozé került palackba – fűzte hozzá.

Egy óvatlan pillanatban azt is megkérdeztük Gazdag Attilától milyen gyümölcsökből készített az idén pálinkát. Ám, ahogy elkezdte sorolni a fajtákat, rájöttünk, hogy inkább arra kellett volna megkérnünk, milyen alapanyagból nem főzött. Szinte vég nélkül sorolta a különféle szőlőfajtákat, különlegességként a naspolyából is készített párlatot említette.

A pincejárásra érkezőket Gazdag Attila szomszédja, Kovács Tibor is örömmel fogadta. A férfinek a munkájából kifolyólag nincs sok ideje, de ettől függetlenül a hegyi gazdák támogató segítségével már készít bort. Szerinte nagyon fontos az összefogás, a kellemes légkör megteremtése, és ebben a cserfőiek az élen járnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában