Múzeum

2022.11.14. 19:37

Megnyílt a Mindszentyneum kávézója

Arany Gábor

Fotó: Pezzetta Umberto

Mindszenty József, eredeti nevén Pehm József, Csehimindszenten született 1892. március 29-én és 1975-ben hunyt el május 6-én Bécsben. Magyarország utolsó hercegprímása, bíboros, Serédi Jusztinián bíboros-hercegprímás, esztergomi érsek utóda volt. A magyar katolikus egyház egyik legnagyobb 20. századi alakja, üldözték a nyilasok és a kommunisták egyaránt.

Hazánk minden tájáról és az országon túlról is várja a vendégeket a megyeszékhely, valamint a Magyarország történelmének fontos időszakát bemutató Mindszentyneum és annak részeként a kávézó is, amelynek ünnepélyes megnyitását hétfőn délelőtt tartották meg. Az eseményen részt vett Balaicz Zoltán polgármester, dr. Sifter Rózsa főispán, Csengei Ágota, a Mindszentyneum vezetője, Kránicz Edit, a kávézó üzletvezetője, dr. Kostyál László, a Göcseji Múzeum igazgatója, valamint Vigh László országgyűlési képviselő.ű

1945. március 29-én súlyos cukorbetegségben elhunyt az esztergomi érsek, Serédi Jusztinián hercegprímás.
Érseki címere, melyben a pajzs ketté osztott mezejében bal oldalon Árpád-házi Szent Margit; jobb oldalon a Pehm család címeréből átvett arany hattérben zöld harántpólyán elhelyehezkedett 3 fehér rózsa. A főpásztori jelmondata: Pannonia Sacra (Szent Magyarország).
A pápa kérésére Nagy Töhötöm négy-fogadalmas jezsuita szerzetes, a KALOT (Katolikus Agrárifjúsági Legényegyletek Országos Testülete) elnökhelyettese készítette el az esztergomi érseki szék betöltésére szóló javaslatot, aki első helyen Mindszenty József veszprémi püspököt nevezte meg, felsorolva pozitív és negatív tulajdonságait egyaránt.[47] 1945. szeptember 8-án XII. Piusz pápa esztergomi érsekké nevezte ki. Két nap gondolkodási idő után alávetette magát a pápai akaratnak, és 1945. október 7-én Esztergomban beiktatták új hivatalába.

A Mindszentyneumot 2022. október 23-án adták át, Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében. Az avatási ceremónia a Mindszenty Józsefről elnevezett iskola kórusának műsorával kezdődött, majd Besenczi Árpád, a Hevesi Sándor Színház igazgatója mondott részletet Péntek Imre Pro Urbe-díjas József Attila-díjas költő Isten foglya - Mindszenty hercegprímás monológja című alkotásából.

 

Korábbi cikkeink a témában:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában