Lilában dobban a szív

2022.11.17. 13:00

Koraszülöttek napja az Életfa Műhelyben

November 17-én, a koraszülöttek világnapján – a szlogenjük szerint - lilában dobban a szívük az Életfa Műhelybe érkezőknek s a velük szimpatizálóknak. Idén újdonságként a Pálóczi zeneiskola növendékei adnak délután kétszer 17 perces koncertet.

Mozsár Eszter

Kelemen Róbertné, Baloghné Liplin Tünde, Bengőné Bognár Hajnalka, Borvári Lili és Jáger Mónika az Életfa Műhelyben.

Fotó: Fehér Márk

Az egész napos találkozón érintett szülők osztják meg tapasztalataikat, mondják el bátorító szavaikat egymásnak. Minden koraszülöttet nevelő családnak megvan a maga szívmelengető vagy éppen nehezített története a kis hősökről, akik világra jöttük első percétől küzdöttek és kitartottak, kitartanak ma is. Az emléknapnak és ezeknek a találkozásoknak éppen az a célja, hogy erőt adjanak a sorstársaknak. A napot szervező „Korán érkeztem” Közhasznú Egyesület elnöke, Bognárné Bengő Hajnalka úgy fogalmazott, hogy a mostani beszélgetéseik során főleg a család, a koraszülöttség és az anyai minőség a téma.

Magyarországon a csecsemők kb. 9%-a koraszülöttként jön a világra, ami azt jelenti, hogy a terhesség 36. hete előtt születik meg. Kevesen tudják, hogy ma már az 500 grammal született csecsemőknek is van esélyük az életben maradásra, amennyiben megkapják az állapotuknak megfelelő speciális intenzív ellátást.

- Ami közös bennünk az az, hogy az anyaság indulása mindenkinek a PIC-ből (perinatális intenzív centrum) indult. A koraszülött babák intenzív ellátást igényelnek. Az itt jelen lévő édesanyák hosszú heteket, hónapokat töltöttek a kórházban a gyermekük születése után, hogy végül együtt mehessenek haza. Sokunknak extra feladatokat jelent a mindennapokban a koraszülött gyermekkel való élet, főleg, ha például egészségügyi probléma miatt további fejlesztésekre van szükségünk. Ezért fontosak a találkozások és azok a szervezetek is, akik ezeknek a családoknak segítenek.

Fotós: Fehér Márk

Délelőtt többek között a nagykanizsai Baloghné Liplin Tünde elnök és Kelemen Róbertné a Magyar Prader-Willi Szindróma Egyesület képviseletében beszélt a ritka betegségről. Jáger Mónika, a Higgy bennem program elindítója, az Alex és a csodaerdő érzékenyítő mesekönyv szerzője pedig a próbatételes gyermekekről mesélt, illetve a gyomorszondás, feszes izomtónusú gyerekeknek készült ruhakollekciót mutatta be.

"A Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány évente több, mint négyezer koraszülöttet ment országszerte, tíz mentőautójával több százezer kilométert tesz meg feladata ellátása során. 150 munkatársunk szívvel lélekkel végzi feladatát a nap 24 órájában. Idén két mentőautót is vásároltak adományokból, ezek speciális, életmentő felszerelések keltörténő ellátása jelenleg is zajlik."

Délután 15 órakor és 17 óra 17 perckor a Pálóczi Horváth Ádám AMI növendékei adnak mini, 17 perces koncertet a koraszülöttek világnapja alkalmából.

Fotós: Fehér Márk

Az Életfa Műhely teamje különböző szakmai háttérrel rendelkező szakemberek közössége, akik elkötelezettek a zalaegerszegi és zalai családok támogatásában. A szakmai közösség fő célja a minőségi családdá válás és minőségi családban élés elősegítése.

Az Életfa Műhely holisztikus szemléletű, családfókuszú szakmai segítő szerveződés, mely egyszerre célozza meg a megelőzés szándékával a családi életre és a nehézségekkel szembeni megbirkózásra való felkészítést, valamint a már bekövetkezett elakadások és nehézségek megoldásában kíván szakmai és emberi támaszt nyújtani.

Ennek érdekében az Életfa Műhely a zalaegerszegi és környéki családoknak olyan programokat és szolgáltatásokat nyújt, melyekkel a családok mindennapi rutinjának minél zökkenőmentesebb működését segíti elő.

Korábbi cikkeink a témában:

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában