A Mindszentyneumban

2022.11.24. 19:30

Konferencia az egyházüldözésről Zalaegerszegen

Ezek a rendezvények hozzájárulnak ahhoz, hogy jobban megértsük a jelent, és más hozzáállással forduljunk a jövő felé, különben a múlt ismerete nélkül ugyanazokat a hibákat követjük el.

Arany Gábor

Balaicz Zoltán köszöntőjét tartja

Fotó: Arany Gábor

Ezt Balaicz Zoltán polgármester fogalmazta meg köszöntőjében az Egyházüldözötti konferencia - Mindszenty József című tudományos rendezvény megnyitóján csütörtökön a Mindszentyneumban. Mint mondta, az előadások hozzájárulhatnak ahhoz, hogy sokkal inkább a szeretetre, az összefogásra, egymás megértésére koncentráljunk, hogy ne azok a negatív érzések uralkodjanak el rajtunk, amiket tapasztalatunk azokban az évtizedekben, amelyekről a konferencia szól.

A városi önkormányzat és a Keresztury VMK által a helyi identitás és kohézió erősítésének megteremtése Zalaegerszegen című projektben megszervezett konferencián tíz előadás hangzott el. A Zalában működő egyházi iskolák államosításáról dr. Káli Csaba főlevéltáros, a megyei levéltár igazgatója beszélt. Mint érdeklődésünkre kiemelte, súlyos következményekkel járt az intézkedés, hiszen a megyében működő négyszáz elemi és általános iskola 61 százalékát tartotta fenn a római katolikus egyház, amelynek hívei tették ki a lakosság több mint kilenc tizedét. Emiatt a hatalom erőltette az államosítást, amit megelőzően hecckampány is indult az egyházi iskolák ellen. Miután 1948. június 3-án Pócspetriben az iskolák államosítása elleni tüntetéskor meghalt egy rendőr, június 16-án az országgyűlés elfogadta az egyházi iskolák államosításáról szóló törvényt. Ez ellen megyénkben jobbára csak a falvakban tiltakoztak, mondta.
 

Rétfalvi Balázs gyűjteményvezető a püspöki alulában 1952-ben történt személycserékről tartott előadást


A konferencia további előadói szóltak egyebek mellett a Mindszenty József elleni sajtórágalmakról és perről,  a kommunista sajtó és az egyház viszonyáról, valamint püspökök és szerzetesek peréről, egyházellenes karikatúrákról. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában