Újraavató

2022.11.26. 19:00

Kettős jubileumot ünnepeltek a Kiskanizsai-iskolában (galéria,videó)

A Kiskanizsai Általános Iskola az idén ünnepli a Templomtéri iskola fennállásának 180., a Rácz utcai iskola alapításának 140. évfordulóját. A jeles jubileumok alkalmából pénteken ünnepélyes újraavatót tartottak az intézményben.

Benedek Bálint

A Kiskanizsai Általános Iskola ebben az évben ünnepli a Templomtéri iskola fennállásának 180., a Rácz utcai iskola alapításának 140. évfordulóját. A jeles jubileumok alkalmából pénteken ünnepélyes újraavatót tartottak, melyet nívós műsorok tetek még érdekesebbé. Fellépett az Árvácska Dalkör és Lenkovics Lóránt testvérével Lenkovics Kingával táncolt

Fotós: Szakony Attila

A kiskanizsai városrész Templom terén 1842-ben nyitotta meg kapuit az első vitézlő oskola, a Rácz utcában pedig 1882-ben tanoda nyílt. E kettő évforduló különösen fontos 2022-ben is, ezért nívós műsorfolyamot állított össze a tantestület.

- Megújult az iskolatörténeti kiállításunk, iskolánk egykori diákjainak festményeiből és fafaragásaiból nyílt tárlat és a programot kísérő kulturális műsor keretében a szereplők között szintén korábbi tanítványokat is köszönthettünk - fogalmazott Molnár István, a Kiskanizsai-iskola igazgatója. - Az ünnepi rendezvényekkel nyomot szeretnénk hagyni az utókornak. Nagyon szeretnénk, ha a mai generáció úgy tekintene az elődökre, mint követendő példaképekre. Az évfordulós események mostani nyitó programján az intézmény múltját elevenítettük fel. Azonban a következő hónapokban több olyan tárlatnak adunk helyet, ami a jeles jubileumhoz kapcsolódik. A tavasz során – múltból átívelve a jelenbe - egy gálaműsorral szeretnénk zárni kettős évfordulót.

Ezt követően Balogh László polgármester lépett a mikrofonhoz. Aki szerint egy születésnap, még egy ember életében is, nem kizárólag a múltra való emlékezést jelenti, az eltűnt évtizedek, évszázadok megfakuló képeit, megkopott tárgyait, hanem a jelen büszkeségét és a jövőben való bizodalmat is.

 

- Ilyenkor azért tekintünk vissza, megköszönve az alapítók, az iskoláért sokat tevő emberek és tanítók küzdelmes munkáját, mert hiszünk abban, hogy a sikeres jövőért dolgozunk mi magunk - folytatta. - És sikeresek lesznek azok a fiatalok, diákok is, akik itt koptatják most a kiskanizsai iskola padjait. Amikor 180 éve, 1842-ben a Reformkor idején, Széchenyi és Vörösmarty korában, majd a Kiegyezést követően 1882-ben egy szép reggelen először megszólalt a jelképes csengőszó a Templom téri és a Rácz utcai oskolák frissen megújult épületeiben, akkor valójában az állandóságot, a múltból a jövő felé tartó kiteljesedést ünnepeljük.

A városvezető hozzátette: a kiskanizsai lélek tartja magát ahhoz, ami a hajdani iskolaalapítók szándéka is volt, hogy megteremtsék a kultúra és a tudás egy kis bástyáját az itt élő fiatalok számára, hogy ezzel a cselekedetükkel a jövőt építsék.

Az ünnepi műsor, melyet Hosszú Ágnes pedagógus szerkesztett és rendezett a gyerekek segítségével a múltba repítette vissza a hallgatóságot. De fellépett még az Árvácska Dalkör és néptáncosok műsora is színesítette az estét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában