Ünnepség

2022.11.28. 11:30

Jubileumot ünnepeltek a jánkahegyi polgárőrök

A legbiztonságosabb városok élén áll a zalai megyeszékhely, és ennek elérésében meghatározó szerepe van a polgárőröknek.

Arany Gábor

A jubileumi összejövetel résztvevői

Forrás: Arany Gábor / Zalai Hírlap

Tevékenységük eredményét tükrözi a statisztika is. Tavaly Zalaegerszegen öt lakásbetörés történt, ez évben egy. Gépkocsi feltörésről tavaly és ez évben is egy-egy bejelentés érkezett. Ezeket az adatokat Balaicz Zoltán polgármester ismertette pénteken a 25 éves Jánkahegyi Polgárőr Egyesület jubileumi összejövetelén.

Balaicz Zoltán mondott köszönetet a polgárőrök szolgálatáért
Forrás: Arany Gábor / Zalai Hírlap

Majd így folytatta: sok település büszke lenne ezekre az adatokra, hiszen az 50 ezernél nagyobb lakosú városok között Zalaegerszegen követik el a legkevesebb bűncselekményt. Ezt csak a rendőrség nem tudná biztosítani, ebben óriási szerepük van a polgárőröknek, amiért elismerés, köszönet illeti őket, mondta, és ennek kifejezésére emléklapot adott át az egyesület elnökének, Varga Lászlónak.

Varga László emléklapot vett át Balaicz Zoltántól
Forrás: Arany Gábor / Zalai Hírlap

A jubileum alkalmából a civil szervezet történetéről is szólt az elnök.

Mint felidézte, a Jánkahegyen megszaporodott betörések miatt határozták el 1997 nyarán az ingatlantulajdonosok, hogy létrehozzák a polgárőr egyesületet kijelölve a működési területüket a Kálváriától a Volán telepig a Kertváros felé a Sas utcáig. A megalakuló közgyűlésükön 47-en vettek részt, és novemberben már húszan kezdték meg a polgárőri szolgálatot. Folyamatosan bővült létszámuk, az ezredfordulóra elérte a hatvanat. Ez volt a csúcspont, mert a tagság elöregedése, az ingatlantulajdonosok cseréje miatt napjainkra a szolgálatot adó létszám 16-ra fogyott. Kedvező fejlemény, hogy jövőre várhatóan négy új tag lép be hozzájuk, emelte ki az elnök. A létszám csökkenése miatti szolgálatkiesés kompenzálására tíz évvel ezelőtt kezdeményezték térfigyelő kamerák felszerelését. Ennek fedezetét a telektulajdonosok, a térségben működő kisvállalkozások, valamint a polgármesteri hivatal támogatásával teremtették elő. Jelenleg a területre bevezető utakon három helyen lehet találkozni ilyen elektronikus felügyelettel.

Varga László szólt arról is, hogy a 25 év alatt  56 ezer óra szolgálatot adtak, részesei a szomszédok egymásért mozgalomnak (SZEM), folyamatosan tartják a kapcsolatot a Jánkahegyen egyedül élő idős emberekkel.  Részt vesznek a városi rendezvények biztosításában, a tanév kezdetekor ott látni őket az iskolák előtti gyalogátkelőhelyek biztosításánál. Munkájuk  összehangolására az önkormányzat mellett együttműködési megállapodást kötöttek a katasztrófavédelemmel és a rendőrséggel is, mondta végezetül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában