Több mint hárommilliárd forint egyetemi fejlesztésekre

2022.11.16. 20:00

Infrastrukturális és energiahatékonysági beruházások indulnak a Georgikon campuson

Több mint 3,3 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból korszerűsíti gyakorlati oktatást szolgáló épületeit a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE). A fejlesztések a keszthelyi Georgikon campust is érintik.

Péter B. Árpád

A fejlesztések folytatódnak a Georgikonon. Prof. Gyuricza Csaba az új keszthelyi burgonyatároló minapi avatásán

Forrás: Zalai Hírlap

A keszthelyiek mellett gödöllői, kaposvári és szarvasi épületeket érint az infrastrukturális és energiahatékonysági fejlesztéscsomag, amelynek révén a jövőben korszerű infrastruktúra állhat az oktatók és hallgatók rendelkezésre, tudatta a MATE.

A Szent István campus gödöllői telephelyén például öt épület energetikai rendszerét újítják fel, lecserélve a hőszigetelést és a nyílászárókat, s emellett napelemes rendszert is kiépítenek. Mindezzel az intézmény energiafelhasználása legalább 30 százalékkal csökkenthető.

A kaposvári campuson a kör- és a régi tanügyi épület, Szarvason pedig a konferenciaközpont és a könyvtár energetikai korszerűsítését tervezik. A keszthelyi Georgikon D épületén energiahatékonysági beruházás indul, az E épületben pedig az úgynevezett primer energiatermelési rendszert fejlesztik.

– A támogatásból mindemellett a gyakorlati oktatást segítő digitális infrastruktúra is jelentősen megújul, hiszen a 21. század elvárásainak megfelelő, hibridoktatásra alkalmas termeket hozunk létre – fogalmazott prof. Gyuricza Csaba, a MATE rektora. – A számítógéptermek kialakítása és fejlesztése, valamint a szükséges informatikai és audiovizuális eszközök – például interaktív táblák, kamerarendszerek és hangtechnika – beszerzése azt szolgálja, hogy fejlődjön az oktatók és a hallgatók digitális készsége, és egyetemünk európai szinten is versenyképes legyen.

A MATE vezetője hozzátette: kiemelten fontos számukra a fenntarthatóság, s európai uniós támogatással a legkorszerűbb technológiák bevezetésére törekszenek, amelyek révén átállhatnak a körforgásos gazdasági modellre. A komplex projekt 2026. április 30-án zárul.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában