Háborús hősök

2022.11.06. 09:00

Emléktáblát avattak a katonák emlékére Márokföldön

A településről bevonult és az első világháború harcaiban hősiesen küzdött katonák emlékére avattak emléktáblát a településen szombaton ünnepélyes keretek közt az önkormányzat és a Szent György Lovagrend szervezésében.

Korosa Titanilla

(balról jobbra) Szabó István, Kirchknopt Mihály, Kállai Csaba, Magyarföld polgármestere díszőrséget adtak a honvéd hagyományőrzők, köztük, Vigh László

Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

Márokföldön, a faluház falán helyezték el a táblát, rajta 4 egykori katona neve olvasható. Szabó István polgármester örömét fejezte ki, hogy a levéltári kutatások során fény derült a háborús hősökre, és a helyi közösség egyetértésével emlékoszlopot is állíthatnak tiszteletükre a temetőben. 

Köszöntötte a megjelenteket Kirchknopf Mihály, a Szent György Lovagrend priorja is, aki úgy fogalmazott, hogy az országosan ismert nevek mellett számtalan olyan személyiség is létezik, akik egy kisebb közösség emlékezetében élnek. Olyan személyek, akik egy közösség hőseként jelenítik meg a történelmi eseményeket, vagy azok helyi vonatkozásait. Ezt bizonyítják országszerte az emlékművek, emléktáblák sora vagy egy-egy temetőben gondozott sír. A helyben található emlékhelyeknek rendkívül nagy szerepe van az adott település történelmi emlékezetének megtartásában.

Emlékező beszédet az ünnepségen Vigh László, a térség országgyűlési képviselője, miniszteri biztos mondott. 

- Szép gondolat, hogy azokról, akik értünk, településünkért, megyénkért, hazánkért küzdöttek, nem feledkezünk meg, nevüket kőbe vésetjük, hogy emlékezzünk: ők a legdrágábbat, az életüket adták hazánkért - kezdte, majd arról szólt, hogy az első világháborúban katonáink számukra ismeretlen helyekért harcoltak, majd olyan diktátum köttetett, mellyel elcsatolták az ország kétharmadát, elválasztottak családokat egymástól, az országot életképtelenségre ítélték, de a magyarság mégis megmaradt.

- Nemzetünk saját magára számíthat - folytatta. - Amit mi meg tudunk oldani, amiért meg tudunk küzdeni, az a miénk marad. A magyarság története, az 1100 év erről szól. 

Végül az emléktáblát Molnár Árpád plébános áldotta meg.

 

Szombaton Márokföld mellett Magyarföldön és Ramocsán is emléktáblát avattak a településről az első világháború idején hadba vonult katonák emlékére, mindkét táblán 6-6 egykori honvéd neve szerepel. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában