Szemészeti aktualitások, egészséges életmód

2022.11.14. 12:00

Egészségnapot szerveztek vakoknak és látásfogyatékosoknak Zalaegerszegen

Szokás szerint a Keresztury Dezső VMK színháztermében tartotta hagyományos egészségnapját szerdán a Vakok és Gyengénlátók Zala Megyei-, és a Látásfogyatékosok Zalaegerszegi Kistérségi Egyesülete.

Fincza Zsuzsa

Végvári Viktória Udvarhelyiné Molnár Mária vizsgálatát végzi a test analizátorral, az adatokat az asztalnál Bognár Ramóna rögzíti, mögöttük vizsgálatra vár Völler Zoltánné

Fotó: Fincza Zsuzsa

- Közösségünk számára különösen fontos az egészséges életmód, a betegségek megelőzése, s hogy értesüljünk a látást érintő kórokkal kapcsolatos friss tudományos kutatásokról, a lehetséges gyógymódokról, ezért rendre ismert szakembereket kérünk fel előadások tartására, akiktől az érintettek személyes problémáikra is választ kaphatnak. A rendezvényre az egész megye területéről: Nagykanizsáról, Keszthelyről, Lentiből, Zalaegerszegről és a környező falvakból érkeztek sorstársak, akik részére az előadások mellett a Zalaegerszegi Járási Egészségfejlesztési Iroda (EFI) szakemberei állapotfelmérést végeztek - adott tájékoztatást Choma Balázs, a zalaegerszegi kistérségi közösség elnöke, aki az egyesület aktuális információi között azt is elmondta, hogy az Art Mozi épületének bezárása miatt, az egyébként ott működő kistérségi irodájukat ideiglenesen az úttest másik oldalán, a filmszínházzal szemben lévő Kvártélyház 2. emeletének egyik helyiségébe költöztették.

Végvári Viktória dietetikus az egészséges életmódra is szolgált jó tanácsokkal

Az EFI munkatársai: Bognár Ramóna irodavezető és Végvári Viktória dietetikus a testösszetételt mérő és analizáló "okos" mérleggel már az előadások előtt megkezdte a jelentkezők állapotának felmérését. Az okos műszer a testsúly mellett többek között a testtömeg indexre, testzsír-százalékra, a viszcerális zsírra, a vázizom szerkezetre és a nyugalmi anyagcserére is adatokat szolgáltatott. A vizsgálatok és a közös értékelés után a dietetikus szakember az egészséges életmódról tartott előadást, hangsúlyozva a mozgás és a megfelelő táplálkozás fontosságát - a hallgatóság közül többen meg is ígérték: igyekeznek naponta legalább az ajánlott 40 deka zöldséget megenni és többnyire egészséges zsiradékokat - olíva-, tökmag-, és kombináltolaj - használni. Fontos információ: az az "egészséges" zsír és vaj, amelyik szobahőmérsékleten olvadni kezd.

 

A vakok és látásfogyatékosok rendezvényén állandó előadónak számít dr. Fatalin Krisztina szemész főorvos, aki a betegségek mellett ezúttal is beszámolt a gyógyítás reményt adó eredményeiről. Kérdésre megnyugtatásul elmondta, hogy a szürke hályog ma már nem okoz vakságot, s gyógyítása rutinműtétnek számít. Igaz, ismerte el, hogy a szemészeti vizsgálatoknál is létezik várólista, de ez alól a sürgősségi esetek kivételt képeznek. Az éppen aktuális őszi megfázásos, náthás, felső légúti megbetegedések megelőzésére és átvészelésére a közelmúltban Miskolcról Zalaegerszegre költözött dr. Fekete Dávidtól, a megyei kórház fül-orr-gégész rezidensétől kaptak muníciót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában