Momentum

2022.11.24. 09:30

Beszélgetés a közoktatás helyzetéről, a civilek és a politika kapcsolatáról

Elöregszik a pedagógustársadalom, tömeges a pályaelhagyás, ezért az oktatásban rendszerváltásra van szükség, de a változás nem várható felülről - hangzott el egyebek mellett azon a közönség bevonásával zajlott beszélgetésen, amit a Momentum zalaegerszegi szervezete tartott minap a Contrast bisztróban.

Arany Gábor

A beszélgetésre meghívták Fekete-Győr Andrást, a Momentum országgyűlési képviselőjét, Békési Tamást, a Pedagógusok Szakszervezete zalai szervezet elnökét és Torday Renátót, a zalaegerszegi élőlánc és tüntetés szervezőjét. A beszélgetés fő témájaként az oktatás helyzete miatti tüntetéseket határozták meg, ehhez kapcsolódva taglalták, hogy mi lehet a szerepük a politikusoknak ezekben a megmozdulásokban, mit érhetnek el a civilek, és miben segítheti őket a politika.

Torday Renátó szerint a kormány nem törekszik a párbeszédre, s hozzátette: a civilek számára csak pártlogók nélküli támogatás fogadható el a politikusoktól. Békési Tamás úgy fogalmazott, mindenkivel elképzelhető az együttműködés, aki az oktatás ügyén javítani akar. Szerinte el kell érni, hogy a kormány hajlandó legyen tárgyalni a szakszervezetekkel a közoktatás problémáiról. Hónapok óta tartanak megmozdulások, és ki kell állnunk a tanárok, a diákok és a szülők mellett, mondta Fekete-Győr András. Az országgyűlési képviselő arról is beszélt, hogy a pedagógusi bérek rendezése mellett az oktatás teljes reformjára, a tananyag modernizációjára van szükség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában