A halottak csendes birodalmának része

2022.11.01. 11:30

Avatóünnepségek Ozmánbükön

A Magyar Falu Program támogatásával megvalósult két fejlesztés avatóját tartották még vasárnap, az ünnepi szentmisét követően az északnyugat-zalai kisközségben. Először a falugondnoki jármű átadóját tartották, majd felszentelték a temetőben kialakított urnafalat is.

Gyuricza Ferenc

A képeken Vigh László, Kovács Anikó, Mikolás Attila, illetve az urnafalnál a helybéli Závecz Nikolett látható még Fotó: Gyuricza Ferenc

Az avatóünnepségek során Kovács Anikó polgármester elmondta: a falugondnoki szolgálat munkáját segítő gépkocsi – amit a 2021-ben elnyert támogatásból vásároltak – közel 13,8 millió forintba került, a 24 fülkét tartalmazó, modern vonalvezetésű és emberléptékű urnafal kialakításának költsége pedig egy kevéssel meghaladta a négymillió forintot.  

 - Ez az urnafal mától kezdve a halottak csendes birodalmának része lesz – mondta a polgármester, mielőtt Mikolás Attila salomvári plébános felszentelte a temetőben kialakított urnafülkéket. – Ha ránézünk a márványlapokra, szemeket, tekinteteket, gesztusokat látunk. Felidéződnek bennünk az ott pihenők szavai, mondatai, mosolyai, minden, amit nekünk, élőknek jelentettek.  

Vigh László, a térség országgyűlési képviselője az átadott fejlesztések kapcsán úgy fogalmazott: egy falunak, a település vezetésének, illetve az ott élő polgároknak szemléletet is mutatja, hogy miként gondolkodnak és hogyan gondoskodnak a jó Istenről, az ő házáról, valamint a mellette lévő sírkertről. Ozmánbükön a templomot körülölelő térre, valamint a temetőre a gondozottság, tisztaság jellemző, jó lenne, ha e szemlélet honosodna meg mindenhol. A képviselő arról is beszélt, hogy a falvak egyre inkább szimpatikusabbá válnak az emberek számára, egyre trendibb faluhelyen élni, köszönhetően többek közt annak a csendnek, nyugalomnak, amit ezek a települések árasztanak magukból.  

Fotós: Gyuricza Ferenc

Vigh László az előttünk álló időszakról is beszélt, mint mondotta, ha sikerül bölcsességgel átvészelni a háború okozta energiaválságot, illetve a jelenleg tapasztalható inflációs időszakot, akkor reményeink szerint a következő nyáron fellélegezhetünk, s visszatérhet normális medrébe életünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában