Odafigyelve magunkra és egymásra is

2022.11.12. 06:50

A Road Safety a biztonságos közlekedés szabályaira tanított Keszthelyen

Egy héten át várta az érdeklődőket Keszthely főterén a „Road Safety – a biztonság az első” elnevezésű interaktív országjáró közlekedésbiztonsági oktatási programsorozat.

Péter B. Árpád

A gyerekek játékos formában tanulhatták meg, hogy kell szabályosan és biztonságosan közlekedni

Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

A Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. küldetése, hogy támogassa a gyerekek biztonságos közlekedésre való nevelését. Ezért indult egy évvel ezelőtt az országjáró körút, amelynek eddigi 30 helyszínére több mint 80 ezren látogattak el, mondta el a keszthelyi záró sajtótájékoztatón Lázár László, a szervező HUMDA Zrt. kommunikációs igazgatója.

Keszthelyen hétfőn startolt a program, amelyet délelőttönként iskolások, délutánonként pedig felnőttek is látogathattak. A fedett sátrak alatt az érdeklődők érdekes, játékos formában kaptak közlekedésbiztonsági ismereteket, ezzel is fejlesztve a hazai közlekedési kultúrát, tette hozzá a direktor.

A biztonság az első. Nagy Bálint és Lázár László a gyakorlópálya előtt
Fotós: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

A szervezők a Road Safety-sorozattal szeretnének hozzájárulni ahhoz, hogy kevesebb baleset történjen az utakon, a gyerekeket pedig abban segítik, hogy biztonságosan eligazodjanak a forgalom bonyolult helyzeteiben. A felnőttek pedig délutánonként kipróbálhatták például a részeg- és drogszemüveget, szembesülve azzal: miért is veszélyes tudatmódosító szerek hatása alatt vezetni.

Fotós: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

A hétzáró sajtótájékoztatón Nagy Bálint beruházási államtitkár, a térség országgyűlési képviselője azt mondta: az elmúlt öt napban mintegy háromezer keszthelyi, illetve a térségben élő, tanuló fiatal vett részt az elméleti s gyakorlati programokon, amelyek felhívták a figyelmet arra, „hogyan kell s lehet még biztonságosabban közlekedni, odafigyelve magunkra és egymásra is”.

– Különösen fontosak és az örömteliek az ilyen események, amelyek a lefiatalabb korosztályokat érintik, szólítják meg – folytatta a honatya. – A sorozat sikerességét növeli, hogy olyan formában és technikával dolgoznak a közreműködő szakemberek, amelyek játékosan ugyan, de elmélyítik a szükséges ismereteket – fogalmazott a politikus.

Nagy Bálint: Az elmúlt öt napban mintegy háromezer keszthelyi, illetve a térségben élő fiatal vett részt a programon
Fotós: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Nagy Bálint hozzátette: itt kötetlenül, jó hangulatban „tanulhattak” a fiatalok számukra fontos tudnivalókat, s kijelentette: a város a jövőben is partner lesz minden hasonló kezdeményezésben.

A hiánypótló program fő célja egyezik az EU szándékával: 2050-re nullára csökkenjen a halottak száma az utakon. A szervezők szerint a biztonságos közlekedéshez szükséges ismereteket már gyermekkorban el kell sajátítani, s ez a projekt ezt segíti.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában