„Vajdásnak lenni büszkeség…”

2022.11.14. 20:00

A keszthelyi iskola az egész országnak sok kiváló elmét adott

Alapításának 250. évfordulóját ünnepelte tegnap a Vajda János Gimnázium közössége Keszthelyen. Az iskolát – a felvilágosodás eszmeiségét követve – 1772-ben gróf Festetics Pál hozta létre.

Péter B. Árpád

A jubileumi ünnepségen az iskola diákjainak előadásában is gyönyörködhetett a publikum

Fotó: Péter B. Árpád

A Balaton Színházban elsőként dr. Sifter Rózsa, Zala megye főispánja köszöntötte az intézményt, felelevenítve múltját és sorolva azon hírességeket, akik az elmúlt negyed évezredben a padjait koptatták. „A 250 év alatt az iskola nemcsak a városnak és a környéknek, hanem az egész országnak sok kiváló elmét adott”, például nagyszerű egyházi vezetőket, természettudósokat, kiemelkedő irodalmárokat, tanárokat és művészeket is, és közülük sokan a közösségi életben is aktív szerepet vállaltak, néha az életük kockáztatásával is, tette hozzá dr. Sifter Rózsa. Kiemelte: „Magyarország jövője függ a jól képzett fiataloktól, mert gazdaságunk akkor lehet sikeres, ha a növekedési feltételeket magyar, helyi tudásból teremti meg”, s ezért van nagy szükség az olyan jól prosperáló iskolákra, mint amilyen a Vajda is.

Dr. Sifter Rózsa: Szükség az olyan jól prosperáló iskolákra, mint amilyen a Vajda is

Manninger Jenő, Keszthely polgármestere szerint egy város életében a gimnáziuma mindig meghatározó, és az elmúlt évtizedben is számos felújítás, bővítés szolgálta az itt tanulókat. Emlékeztetett, 1924-ben a Vajda lett az ország legjobb gimnáziuma, s azóta is kiváló eredményeket ér el az intézmény, amely ma is a 40 legjobb közé tartozik hazánkban, diákjai pedig aktív szerepet játszanak a város kulturális életében is.

Manninger Jenő: A keszthelyi gimnázium ma is a 40 legjobb közé tartozik hazánkban

Nagy Bálint beruházási államtitkár, a térség országgyűlési képviselője – parlamenti teendői miatt – levélben köszöntötte az iskolát. Többek között azt írta: az oktatási intézmény „az elmúlt két és fél évszázadban nagyban hozzájárult Keszthely identitásához, generációk oktatását és nevelését végezte, kiemelkedő színvonalon”. Leszögezte: ez a gimnázium több egy jó iskolánál, „városunk történelmének és a Festetics-örökségnek is fontos része, s vajdásnak lenni büszkeség, ami egész életen át tartó identitást ad”.

Varga Sz. Gábor: A felnövekvő generációk nevelése jövőt alakító és teremtő tevékenység

Varga Sz. Gábor intézményvezető hangsúlyozta, az iskola „negyed évezredes múltja emberi léptékkel alig felfogható történelmi távlat, olyan tekintélyes örökség, amellyel európai összehasonlításban is csak kevesen büszkélkedhetnek”. Azt mondta: a felnövekvő generációk nevelése jövőt alakító és teremtő tevékenység, számtalan szépséggel, illetve kötelességgel és felelősséggel is járó feladat, és ez az eszme ma is az iskola küldetésének legfőbb meghatározója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában