Ne felejtsük el átállítani az órát!

2022.10.29. 14:00

Vasárnap hajnalban kezdődik a téli időszámítás

Október 30-án, vasárnap kell átállítani az óráinkat hajnali 3-kor visszafelé, 2 órára. Ez lesz talán az utolsó előtti óraátállítás, hiszen az Európai Unió döntése szerint 2024-ben minden országnak el kell törölnie azt, és átállni véglegesen vagy a téli vagy a nyári időszámításra.

Szabó Judit

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Arról hosszú ideje folynak viták, hogy összességében előnyös vagy hátrányos az óraállítás. Az alkalmazása mellett érvelők szerint használata az energiamegtakarításon túl más előnyökkel is jár. Például – amint az internetes lexikon sorolja – csökken a délutáni szürkület miatt bekövetkező közúti balesetek száma, valamint az esti betörések száma is. A legtöbb dolgozó ember előnynek tartja, hogy délután tovább van világos, és a szabadidő eltöltésének lehetősége a szabadban egy órával meghosszabbodik. Világosban az emberek szívesebben sportolnak, ez pozitív hatással van az egészségükre. A több fény hatására a szervezetben több D-vitamin[ termelődik, ami erősíti az immunrendszert. A turizmusból származó bevétel növekedhet, mivel a turistáknak több idejük van a pénzüket nappali tevékenység közben elkölteni.

A hátrányok közé sorolták, hogy az emberi egészségre a biológiai óra és az alvási ciklusok megzavarásával bizonyíthatóan károsan hat az óraátállítás, hátrányos hatású a közérzetre rövid távon. Egy, az Amerikai Egyesület Államokban végzett kutatás, amely a nyári időszámításnak az öngyilkosságok számára gyakorolt hatását vizsgálta a 2006–2017 közötti adatok alapján, azt találta, hogy statisztikailag magasabb az öngyilkosságok száma március és október között, mint november és február között. (A lehetséges okokra vonatkozóan a kutatás nem adott magyarázatot). További hátrány, hogy ha az állatok fejési idején változtatnak, az kedvezőtlenül érinti a lefejt tej mennyiségét, ami akár 10 százalékkal is kevesebb lehet.  

Az alváskutatók szerint különösen rosszat teszünk azzal, ha tavasszal átállítjuk az órát, mert azt követően bizonyítottan kevesebbet alszunk,  ami káros az egészségre, akárcsak a túl korai kelés. Ezért a Magyar Alvás Szövetség a téli időszámítás állandóvá tételét javasolja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában