Hagyományőrzés

2022.10.20. 11:30

Vajda József népzenekutató munkásságával ismerkedett a látássérült közösség Zalaegerszegen

Vajda József, a határainkon túl is híres zalai népdalgyűjtő, népművelő, elkötelezett pedagógus és zeneszerző életével, munkásságával ismerkedtek a minap a Látásfogyatékosok Zalaegerszegi Kistérségi Egyesületének tagjai a Keresztury VMK-ban tartott rendezvényükön.

Fincza Zsuzsa

Édesapja életéről, munkásságáról Vajda László beszélt a látássérült közösségnek, a hallgatóságból néhányan személyesen is ismerték a híres népzenekutatót

Fotó: Fincza Zsuzsa

- Egyesületünk mindennapjaiban a látásukban korlátozott és a vak sorstársaink érdekképviseletének és védelmének ellátása, esélyegyenlőségük biztosítása, rehabilitációjuk elősegítése, a rászorulók anyagi támogatása mellett fontosnak tartjuk, hogy hozzájáruljunk tudásuk gyarapításához, művelődésük megkönnyítéséhez, szabadidejük hasznos eltöltéséhez is. Örömmel vállalt feladatunknak tartjuk a hagyományőrzést, a lokálpatrióta érzés erősítését, a híres zalai személyiségek előtti tisztelgést, s ebbe a sorba illeszkedik, hogy ezúttal a zene világnapját is ünnepelve Vajda József munkásságából kaptunk színes, izgalmas ízelítőt - fogalmazott Choma Balázs, az egyesület elnöke.

A Liszt Ferenc Általános Iskola 6. a osztálya a Vajda József által lejegyzett legszebb népdalokból állított össze dalcsokrot
Fotós: Fincza Zsuzsa

"Sej, a Csertának mindkét ága befagyott", "Magas a Cserta partja", "Szépen szól a kozmadombi nagyharang" - a látássérült közösségnek a Vajda József által lejegyzett legszebb zalai népdalokból a zalaegerszegi Liszt Ferenc Általános Iskola (melynek a neves zenepedagógus egykor az igazgatója volt) 6. a osztályos leányai Csécs Tamásné Németh Éva osztályfőnök és énektanár vezetésével adtak ízelítőt. A népzenekutató életéről, munkásságáról fia, Vajda László nyugalmazott középiskolai igazgató, a megyei önkormányzat művelődési, oktatási osztályának egykori vezetője, volt önkormányzati képviselő tartott családi fotókkal, tablókkal illusztrált előadást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában