Egymilliárd forintból készült el a 4,1 kilométeres szakasz

2022.10.21. 17:00

Új összekötő utat avattak Kiskutason

Pénteken avatták fel a Kiskutast Zalaegerszeggel összekötő, már használatba vett 4,1 kilométer hosszúságú, 1 milliárd forintból elkészült közutat, amelyet Halász Gábor polgármester, Vigh László országgyűlési képviselő, Mórocz József, a Magyar Közút Zala megyei igazgatója és Gyopáros Alpár, a Magyar falu program kormánybiztosa adott át.

Arany Horváth Zsuzsa

Halász Gábor, Gyopáros Alpár, Vigh László és Mórocz József az ünnepélyes átadón

Fotó: Pezzetta Umberto

A 16 éve a község élén álló Halász Gábor elmondta, az útszakasz felújítása mellett egyidejűleg 65 millió forintos TOP-pályázat révén a falu déli részén a csapadékelvezetést is sikerült megoldani a 2021 őszén indult és 2022 tavaszán befejeződött beruházással. A Magyar falu program által biztosított forrásokból Kiskutas már nyolc programra nyert pénzt. 

Gyopáros Alpár beszédében kitért a nemzetközi háborús és a hazai helyzetre, szólt a biztonság fontosságáról, benne az energiaválság következményeinek enyhíthetőségéről. A magyar falvak megmaradásának feltétele, hogy a fiatalok visszaköltözését elősegítő fejlesztések valósuljanak meg, legyen óvoda, iskola, orvosi rendelő és közlekedésfejlesztés. Ez utóbbit szolgálja a falusi útalap, mondta a kormánybiztos. Három év alatt 3000 kilométernyi szakasz újult meg, Zalában 100 kilométer hosszban újítottak fel a mellékutakat. 

Vigh László országgyűlési képviselő szintén az 5000 lélekszám alatti településeknek szóló Magyar falu program sikerét méltatta. Azt kívánta, minél kevesebb eladó ház, házhely legyen a zalai falvakban, mert az azt jelenti, hogy ismét szeretnek falun élni az emberek. 

Mórocz József a beruházás műszaki tartalmait ismertette: az elhasználódott pályaszerkezet alsó rétegeinek remix technológiával való megerősítése (zúzott kő és hidraulikus kötőanyag homogenizálása) után  kétrétegű aszfaltburkolatot kapott a 7404-es út ezen szakasza.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában