Szakmai találkozó

2022.10.12. 12:00

Továbbra is működtetni kell a közösségi színtereket – Közművelődési napot tartottak Gellénházán

Polgármesterek, jegyzők, közművelődési szakemberek részvételével zajlott hétfőn a Nemzeti Művelődési Intézet Zala megyei igazgatóságágának őszi szakmai napja Gellénházán. A résztvevőket dr. Sifter Rózsa főispán köszöntötte.

Mozsár Eszter

Dr. Sifter Rózsa főispán köszöntötte a jelenlévőket

Forrás: ZH

Egy évben két szakmai találkozót szervez a megyei igazgatóság, ahol mindig a legaktuálisabb információkat osztják meg egymással. A mostani apropóját a jelenlegi gazdasági helyzetből fakadó kérdések, problémák adták.

– Az a célunk, hogy a településeken működő közösségi élet ne sérüljön – tájékoztatta lapunkat Matyasovszky Margit megyei igazgató, aki erről a témáról tartott előadást. - Azt szeretnénk, hogy minden településen legyen legalább egy fűtött terem, helyiség, ahol találkozhatnak a klubok, egyesületek, közösségek. Az önkormányzatokat nekünk is segíteni kell az előttünk álló kihívásokban, ezért mi módszertani ajánlatokkal támogatjuk őket. Az önkormányzatok az adott lehetőségek, a rendelkezésükre álló kapacitásuk alapján tudják ezt a feladatot ellátni. Van, ahol például a helyi közművelődési rendelet a házasságkötő termet jelöli ki közösségi színtérként, máshol a művelődési házak tömbösítenek, azaz két napra szervezik az összes szakkört, eseményt. Úgy véljük, hogy a kialakult nehéz gazdasági helyzet nem veszélyezteti a programjainkat, az őszi-téli rendezvények nagy részét (október 23., Márton-nap, advent, karácsony) meg tudjuk oldani. Itt most mindenkinek felelős vezetői döntéseket kell hoznia – mondta a megyei igazgató.

Dr. Tóth András fősztályvezető az önkormányzatok közművelődési tevékenységéről szólt
Forrás: ZH

A gellénházi szakmai találkozón dr. Sifter Rózsa főispán méltatta az intézet és a közművelődésben dolgozók tevékenységét. Ezt követően dr. Tóth András, a Zala Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztályának vezetője az önkormányzatok közművelődési tevékenységéről és a kormányhivatallal való kapcsolatról szólt. Emellett Kiss Nóra néprajzkutató a tájházakról tartott előadást, Mohácsiné Haraszti Ilona pedig a zalavári jó gyakorlatokat osztotta meg a közönséggel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában