Piaci körkép mindenszentek előtt

2022.10.28. 14:00

Mécsesek és koszorúk rengetegében

A kegyeleti termékeket (koszorúk, mécsesek, vágott és cserepes virágok) kínálók száma a halottak napja közeledtével jócskán megnövekszik a zalaegerszegi piacon, bár idén valamivel kevesebben vannak a korábbi évekhez viszonyítva, tájékoztatta lapunkat Varga Zoltán helypénzszedő és Horváth István, a Vásárcsarnok igazgatója.

Mozsár Eszter

A zalaegerszegi piacra nordmann fenyő alapú és selyemvirágokkal díszített, egyedi, kosár alakú koszorúkkal érkezett Tompos Károly (felvételünkön jobbra) és felesége, Györgyi (középen). A zalatárnoki őstermelők már húsz éve kínálják kegyeleti portékáikat, idén eddig több mint százat készítettek. A kétkezi munkában az egész család, még a tizenhárom éves unoka is segít

Fotó: Pezzetta Umberto

Ebben az időszakban közel száz alkalmi kereskedő és kistermelő pakol ki. A hagyományos és a legújabb trendet követő koszorúkat készítők már egy hónapja készülnek, s az előző évek alapján tudják, hogy mekkora keresletre számítsanak. Az időjárás ezekben a napokban kedvező, a felhozatal változatos, a műanyag koszorú pedig sokak örömére már kiment a divatból. A kisebbek 1400, a nagyobbak 6-7 ezer forintba kerülnek.

Csertán-Csizmadia Ágnes kistermelő férjével és anyósával Nagykanizsáról utazott a zalai megyeszékhelyre, kertjükben krizantémokat termesztenek. Az előző években színes szirmúakat is ültettek, most csak krémszínűt. Frissen, aznap reggel vágják a virágot, a csokrokat 6-700 forintért kínálják. 1984-ben még a nagymama, Neumayer Sándorné, Aranka néni kezdte a virágokkal való kereskedést, most ők viszik tovább az üzletet.

A mindenszentek elengedhetetlen kelléke a mécses, Bende Barnabás vállalkozó 17 éve kereskedik vele szezonálisan. A kis méretűek már 200 forintért kaphatók, a nagyobbak 4 ezer forintért, a vevők leginkább a közepes árfekvésűeket keresik, mondta.

A vásárlók nagy része előrelátó, ám még az utolsó napokon is nyitva lesz a piac. Október 30-án nem lesz bolhapiac, csak a hagyományos, október 31-én hétfőn 6-11, november elsején pedig 6-10 óra között jöhetnek még az utolsó pillanatban a vevők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában