1956

2022.10.22. 18:30

Letenyén a helyi polgári egylet pénteken tartott megemlékezést

Pénteken tartott megemlékezést a Letenyei Polgári Egylet az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján a Fáklya Művelődési Ház és Könyvtár parkjában található emlékműnél.

Korosa Titanilla

Cseresnyés Péter, Vida László, Födő-Vargek Lajos és Halmi Béla a helyi polgári egylet megemlékezésén

Forrás: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

Az ünnepségen először Vida László, a polgári egylet elnöke köszöntötte a megjelenteket és arról szólt, hogy nem lehetünk egyszerűen világpolgárok, mindenki tartozik egy nemzethez, hazához, ez pedig érték, amit hajlamos az ember elfelejteni a 21. század határtalan világában.

Együtt emlékezett a helyiekkel Födő-Vargek Lajos, a 1956-os események résztvevője, egykori pesti srác és osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel.

Ünnepi beszédet a megemlékezésen Cseresnyés Péter, a térség országgyűlési képviselője mondott, aki Márai Sándor gondolatait idézve úgy fogalmazott: minden emberben ősidők óta ott lobog az az eredendő igazság, hogy nincs hatalmasabb erő az egész univerzumban, mint a szabadság utáni vágy. Ezt az erőt sem kormányok, sem zsarnokok, vagy hadseregek sem győzhetik le.

-Magyarország mindig kész volt megvívni saját szabadsága érdekében harcait - mondta. - Bizonyíték erre Muhi, Mohács, 1848-49 honvédő csatái és így volt ez 1956-ban, mikor az ország egyedüli mécsesként világított a Szovjetunió vasfüggönnyel elsötétített térképén. Az 56-os forradalom hősei azért harcoltak, hogy véget érjen a szovjet elnyomás és legyen végre béke. Szabadság ugyanis nincs béke nélkül, béke pedig nincs szabadság nélkül. Ezért a szabadságért és a benne lévő békéért 1956. október 23-tól 13 napra felhasadt a történelem zászlajának szövete, megszakadt az idő folyásának fonala és megadatott, hogy megvilágosodjon mi az ember és az emberség lényege. 1956-ban Magyarországon hús-vér történelemmé vált Dávid és Góliát bibliai példázata, tanúságot tett bennünk levő nagyszerűség, az erő és az akarat diadala. 1956-ban farkasszemet nézett egymással az emberben rejlő óriás és az óriásban megbúvó embertelenség, az erkölcs és erkölcstelenség. Hasonlított a helyzet a mai magyar helyzethez.

Hozzátette, hogy ma is követnünk kell az 56-osok példáját és a békéért küzdenünk, mert történelmünk megtanított arra bennünket, hogy a saját értékeinkért és érdekeinkért való küzdelmet nem várhatjuk mástól.

Az ünnepség résztvevői a továbbiakban koszorúkat, mécseseket helyeztek el az emlékműnél.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában