Hiánypótló kiadvány

2022.10.30. 11:00

Könyvbemutató és kiállítás Domonkosfán

Példaértékű lesz az a három kötetes helytörténeti monográfia, amelynek első részét szombaton délután mutatták be a muravidéki településen. A Fényképek Domonkosfáról 1900-1980 című impozáns kiadvány a településről összegyűjtött korabeli fotókat tartalmazza.

Gyuricza Ferenc

Dr. Kovács Attila (balról) és Mark Krenn a kötetbemutatón

Fotó: Gyuricza Ferenc

A kötet megszületésének ötletéről Orbán Dusán, a helyi magyar nemzeti közösség elnöke és Soós Mihály, a lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet igazgatója, mint tartalmáról Mark Krenn szerző és dr. Kovács Attila szerkesztő beszéltek. Előbbiek azt emelték ki, hogy a három kötetesre tervezett monográfia megszületése a Covid-időszakra vezethető vissza, egyrészt a MNMI – részben az elmaradó programok költségvetésének átcsoportosításával – akkor tudott anyagi forrást biztosítani elkészítéséhez és kiadásához –, másrészt időt is ekkor tudtak fordítani a megírására, szerkesztésére és nyomdai előkészítésére.  

Dr. Kovács Attila arra hívta fel a figyelmet, hogy a Muravidéken 173 település található, ebből csupán húsz rendelkezik helytörténeti monográfiával. A most bemutatott kötet egy rendkívül gazdag, szinte párját ritkító fotógyűjtemény, a később kiadásra kerülő második és harmadik rész pedig a település történelmét, néprajzát, gazdaságát magyar és szlovén nyelven hasonló igényességgel bemutató kiadványok lesznek.

Fotós: Gyuricza Ferenc

Mark Krenn magukról a fotókról beszélt. A települést ábrázoló első fénykép 1903-ban készült, az első olyan fotó, amelyen Domonkosfán egykor élt személyek is szerepelnek, pedig 1911-ből való. A fotók többségét a településen élők vagy onnan elszármazottak bocsájtották a közül egy éves kutatómunkát végző szerző rendelkezésére. A helyi magyar közösség felhívására 37 család reagált, akik együtt közel háromezer fényképet adtak át, ebből mintegy 500-ról lehetett tudni, hogy mit vagy kiket ábrázol, és mikor készült. A kötetben 273 fotó jelent meg. A bemutatott időszak azért csak 1980-ig terjed, mert a fényképezés akkor vált általánosan elfogadott jelenséggé.  

A kötet bemutatóját követően a domonkosfai tájház néprajzi gyűjteményének újabb, mezőgazdasági eszközöket bemutató állandó tárlatát is átadták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában